Tlačové správy

Medzinárodný festival paličkovanej čipky v Rožňave spája tradíciu a súčasnosť

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja srdečne pozýva všetkých milovníkov tradičného remesla v dňoch 20. a 22. septembra 2019 na XII. ročník Medzinárodného festivalu paličkovanej čipky pod názvom Paličkovanie, csipkeverés, koronki.

Mesiac september v Rožňave už tradične patrí prezentácii paličkovanej čipky, kedy Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Dome tradičnej kultúry Gemera poskytuje
priestor zahraničným a domácim čipkárkam na prezentáciu tvorby, osvojenie nových vzorov paličkovanej čipky a výmenu skúseností.

„Teším sa, že kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja vytvárajú podmienky na uchovávanie regionálnych tradícií. Festival paličkovanej čipky je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktorého témou je tento rok Umenie a zážitok. Rokmi sa stal zážitkom nielen pre ľudí z nášho kraja, ale z celého Slovenska a tiež zo zahraničia. Mám radosť, že sa aj mladšie generácie zaujímajú o živú prezentáciu tradičných hodnôt a majú potrebu chrániť hmotné a nehmotné kultúrne dedičstvo,“ uvádza Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.

Pre účastníkov zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka sú pripravené odborné prednášky, tvorivé dielne splietania tradičných aj moderných motívov a sprievodný
kultúrny program s prezentáciou gemerských krojov. Súčasťou festivalu je spoločná medzinárodná výstava skvostov paličkovanej čipky z bohatej tvorby čipkárok aj autorská výstava z dielne Evy Turós.

„Paličkovaná čipka prežíva svoju renesanciu, o čom svedčí každoročne sa zvyšujúci záujem o účasť na našom festivale. Toto tradičné, veľmi jemné remeslo je obdivuhodné pre svoju krásu, no zároveň trpezlivosť a precíznosť, ktoré si vyžaduje,“ hodnotí Helena Novotná, riaditeľka GOS.

Tohtoročný festival je zameraný na regionálne čipky z Hontu, Gemera a na súčasnú modernú tvorbu. Paličkovanú čipku z Hontu účastníkom festivalu priblíži Jarmila Rybánska, Majsterka ľudovej umeleckej výroby v odvetví paličkovanej čipky a odborná lektorka Školy remesiel ÚĽUV v Bratislave. Autorskú, súčasnú modernú čipku aktérom festivalu predstavia známe čipkárky Katarína Búranová a Lýdia Pekaríková, členky Klubu paličkovanej čipky Grácia zo Žiliny. „Lýdia Pekaríková sa venuje obrazovej, odevnej a úžitkovej tvorbe. Autorka v čipkárskych prácach uprednostňuje technologické postupy pásikovej čipky, používa škálu zemitých farieb, kombináciu textilných a prírodných materiálov. Katarína Búranová sa venuje obrazovej – voľnej, odevnej a úžitkovej tvorbe. V jej prácach nájdeme inšpiráciu ľudovou výšivkou,“ doplnila Valéria Munková, manažérka kultúry GOS.

Súčasťou festivalu je autorská výstava členky Maďarskej asociácie čipkárok Evy Turós, ktorá je držiteľkou viacerých domácich a zahraničných ocenení za autorskú
tvorbu výnimočne jemnej Hunnia čipky. Kurátorkou výstavy je Erdei T.Lilla, etnografka Národného múzea úžitkového umenia v Budapešti. V rámci sprievodných
aktivít sa predstavia folklórne súbory z Vlachova a Rožňavy s programom a komentovanou prehliadkou ľudového odevu.

Nenechajte si ujsť v predposledný septembrový víkend Medzinárodný festival paličkovanej čipky. Všetci ste srdečne vítaní v Dome tradičnej kultúry Gemera na
Betliarskej č. 8 v Rožňave. Medzinárodná výstava, ktorá je súčasťou festivalu je prístupná v dňoch 21.9. (sobota) v čase od 9,00 do 20,00 hod. a 22.9. (nedeľa)
v čase od 9,00 do 14,00 hod. Autorská výstava maďarskej čipkárky Evy Turós bude verejnosti prístupná od 21.9. do 18.10. 2019.

Medzinárodný festival paličkovanej čipky sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku.

Festival z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia.

Kontaktná osoba:
Valéria Munková, manažérka kultúry
Gemerské osvetové stredisko, Betliarska 8, Rožňava
0905 939 691, munkova@gos.sk

pozvánka_Festival čipky

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore