Aktuality

Trnavský kraj ocenil trnavských novinárov Novembra 89

Tohtoročnými laureátmi Ceny Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) boli novinári, ktorí vydávali počas Nežnej revolúcie noviny Trnavská verejnosť. Cenu získali v kategórii občianska spoločnosť. TTSK takto každoročne oceňuje významné osobnosti a kolektívy za osobitný prístup k rozvoju kraja, vynikajúce tvorivé činy a výsledky.

“Pri príležitosti 30. výročia udalostí Novembra 89´ sme sa rozhodli oceniť novinárov, ktorí v neistých revolučných časoch mali odvahu robiť investigatívnu žurnalistiku. Trnavská verejnosť sa stala vzorom pre ostatných vydavateľov a jej články mali odozvu aj v zahraničí,“ povedal predseda TTSK Jozef Viskupič. Noviny vychádzali od začiatku novembrových udalostí do roku 1991 a novinári sa ich prostredníctvom aktívne zapojili do boja o zmenu politického systému. Trnavská verejnosť, neskôr so zmeneným názvom Trnavské listy  pracovala v zložení Daniel Ryba, Mária Ševčenková, Dáša Ondrušková – terajšia predsedníčka RO SSN V Trnave, Oľga Dubovská a Ján Karásek.

TTSK natočil s ocenenými novinármi aj dokument, v ktorom rozprávajú nielen o hektických časoch zakladania revolučných novín, ale aj o pravdepodobne jedinej revolučnej cenzúre počas Novembra 89. Ak máte chvíľku čas, pozrite si: https://www.youtube.com/watch?v=hmREwjWDnis

 

-r-

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore