Tlačové správy

Prvá konferencia ľudových remeselníkov Košického kraja

12. decembra 2019 o 10:00 hod. v Dome tradičnej kultúry Gemera, Betliarska 8, Rožňava

Tradičné ľudové remeslo, jeho miesto, podpora a rozvoj v podmienkach Košického samosprávneho kraja (KSK) sú nosnými témami konferencie s názvom Tradičné ľudové remeslo v Košickom kraji. Konferencia je primárne určená pre ľudových remeselníkov a ľudovo-umeleckých výrobcov. V roku 2019 pod gesciou KSK začal svoju činnosť Remeselnícky inkubátor Gemer (RINK). Ten sa postupne stáva unikátnym vzdelávacím centrom pre ľudových remeselníkov. Jedným z hlavných bodov konferencie bude predstavenie doterajších, aj pripravovaných aktivít remeselníckeho inkubátora.

„Remeselnícky inkubátor Gemer sme v Gemerskom osvetovom stredisku otvárali v apríli a už po pár mesiacoch sa ukázalo, že má zmysel podporovať tradičné remeslá a lokálnych remeselníkov. Vďaka inkubátoru vnímame vyšší záujem remeselníkov o výrobu tradičných ľudovo-umeleckých predmetov. Ide prevažne o mladých ľudí z vidieckeho prostredia, ktorí sa rozhodli ostať v našom kraji a pokračovať v rodinnej tradícii. Verím, že prvá konferencia remeselníkov v Košickom kraji naštartuje ďalších a pomôže spropagovať tradičné ľudové remeslá, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou našej kultúry,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Na konferenciu sú pozvaní remeselníci z Košického kraja. Účastníci budú mať možnosť oboznámiť sa s pripravovanou stratégiou podpory a rozvoja ľudového remeselníctva na úrovni Košického samosprávneho kraja. Súčasťou programu bude aj prezentácia príkladov z praxe v oblasti efektívnej podpory tradičného ľudového remesla v susednom Maďarsku, ako aj priamo v našom kraji.

„Táto konferencia má za cieľ upriamiť pozornosť verejnosti na to, že ľudové remeslo ešte nevymrelo, iba o ňom málo vieme, málo hovoríme, málo ho prezentujeme a minimálne sa o neho staráme. Osobne to vnímam tak, že oproti folklóru je tradičné remeselníctvo menej viditeľný segment. Remeselník ako jedinec sa so svojimi výrobkami určite ťažšie presadí, ako napríklad folklórne kolektívy. Máme snahu v Košickom kraji to zmeniť. Chceme sa preto inšpirovať dobrými príkladmi nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia,“ približuje obsah a ciele konferencie Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska (GOS).

Konferencia ľudových remeselníkov a ľudovo-umeleckých výrobcov s medzinárodnou účasťou pod názvom Tradičné ľudové remeslo v Košickom kraji sa uskutoční 12. decembra 2019 v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave.

Kontaktná osoba:
Mgr. Novotná Helena, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave
Rožňava, Betliarska 8
director@gos.sk, 0905 730 407
www.gos.sk

Gemerské osvetové stredisko je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja. V rámci svojej územnej pôsobnosti sa špecializuje na zachovanie a rozvoj tradičného remesla. Spravuje Dom tradičnej kultúry Gemera a Remeselnícky inkubátor Gemer v Rožňave (Betliarska 8), ktorý je zároveň aj sídlom GOS.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore