Tlačové správy

Unikátne zábery na výstave Prvý dotyk so slobodou VKJB ju ponúka do konca januára

Unikátne zábery z hromadných protestov v areáli bývalých Východoslovenských železiarní v roku 1989 obohatili výstavu Prvý dotyk so slobodou, ktorá je venovaná Nežnej revolúcii a udalostiam spred 30 rokov. Výstava je pre veľký záujem verejnosti predĺžená do konca januára. Pozrieť si ju možno vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach na Hlavnej 48, v objekte Barkóczyho paláca.

„30. výročie Nežnej revolúcie sme si v Košickom samosprávnom kraji pripomenuli desiatkami podujatí, ktoré mali za cieľ osloviť aj mladšie generácie a priblížiť im tento dôležitý historický míľnik. Sme preto radi, že výstava vo Verejnej knižnici Jána Bocatia prilákala také množstvo návštevníkov a čo je najdôležitejšie, odkaz Nežnej môžu spoznávať nielen v novembri. Skvelou správou je aj to, že výstava bola obohatená o nové predmety,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Medzi nové artefakty patrí napríklad transparent s textom „Výtvarníci za slobodu“, ktorý v novembri 1989 vyrobili v priestore Východoslovenskej galérie košickí umelci a niesli ho počas protestov na vtedajšej Leninovej ulici. Transparent si na fotografii v knižnici všimla návštevníčka a spomenula, že ho videla v ateliéri výtvarníka Vlada Vološina. Od neho ho knižnica následne získala a tiež aj fotografie dokumentujúce, ako transparent vznikal. Sú na nich známi košickí výtvarníci Alexander Eckerdt, Peter Kalmus, Vlado Vološin a ďalší.

„Teší nás, že o výstavu majú záujem stredné a základné školy, prichádzajú si ju pozrieť celé triedy. Často sme svedkami, že sa na vystavených fotografiách spoznávajú účastníci protestov,“ povedala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová. Dodala, že výstava v digitálnej podobe ponúka aj vyše sto doposiaľ nepublikovaných fotografií z protestov v centre Košíc od Veroniky Januškovej a Milana Kapustu. Knižnica ponúka „ochutnávku“ výstavy vo forme virtuálnej prehliadky so zvukovým sprievodcom, ktorá je dostupná cez web stránku knižnice, alebo na stránke: http://www.nezna.3-d.sk/

Výstava je úspešná aj vďaka  netradičnému poňatiu s využitím komiksových prvkov. Do vizuálu sú zakomponované autentické výroky respondentov a aktérov tak, ako boli publikované v dobovej tlači. Ponúka zaujímavé dokumenty z archívov Verejnej knižnice Jána Bocatia, Ústavu pamäti národa a RTVS.

Kontaktná osoba:

Alena Zavocka, manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí

zavocka@vkjb.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore