Tlačové správy

Fašiangy 2020 v trebišovskom múzeu

Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, organizuje tradičné podujatie s názvom Fašiangy 2020. V sobotu 22. februára 2020 sa rozprúdi oslava fašiangov od 13:00 do 17:00 hodiny.

Fašiangy boli viac týždňovým sviatkom našich predkov. Začínali sviatkom Troch kráľov a končili o polnoci pred Popolcovou stredou. Toto obdobie predchádzalo štyridsiatim dňom pôstneho obdobia pred Veľkou nocou, kedy sa má upustiť od požívania mäsa. Zvykom bolo najesť sa dosýta pred obdobím pôstu. Typické boli aj obchôdzky v maskách, každý jedol fašiangové šišky, veselo popíjali, spievali a tancovali pri hudbe. Obyvatelia Slovenska si na bujaré fašiangové zábavy veľmi potrpeli, veselili sa bohatí i chudobní, páni aj sluhovia, majstri či tovariši.

„Považujem za dôležité nezabúdať na naše tradície a pripomínať ich. Naše prababky a pradedovia sa veselili v bláznivých maskách na sprievodoch po mestách, tak je na nás aby sa nezabudlo na slovenské zvyky. Aj preto už tradične organizujeme 4. ročník Fašiangov tesne pred začiatkom pôstneho obdobia,“  vyjadrila sa riaditeľka múzea Beáta Kereštanová.

Fašiangový sprievod sa začne o 12:30 hod.  z námestia Š.B. Romana. Sprievod sa končí pred Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove a zábava pokračuje ďalej v areáli trebišovského kaštieľa. Pravú fašiangovú náladu zabezpečia folklórne skupiny z okolia Trebišova. Na podujatí nájdete okrem iného remeselný jarmok aj fašiangové špeciality. V cene vstupného vo výške 2.50€ je zahrnutá prehliadka kaštieľa a ochutnávka tradičných fašiangových špecialít.

Organizátorom podujatia je kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Kontaktné osoby:

Mgr. Emília Vítková

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

Email:  emilia.vitkova@muzeumtv.sk

Tel: +421 911 700 060

Gabriela Cibáková

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

Email: cibakova@atlas.sk

Tel: 0907 999 195

Viac informácií o podujatí nájdete na internetovej adrese: www.muzeumtv.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore