Tlačové správy

Opera Štátneho divadla Košice uvedie výnimočné dielo v rámci svätej omše

Na netradičnom podujatí sa v nedeľu 23. februára 2020 o 16:00 hod. predstaví  operný súbor Štátneho divadla Košice. V kostole Najsvätejšej trojice na košickej Hlavnej ulici (Kostol Premonštrátov) v Košiciach uvedie v rámci slávnostnej svätej omše  azda najznámejšie a najdiskutovanejšie dielo v dejinách  hudby – Requiem pre sóla, zbor a orchester od hudobného velikána Wolfganga Amadea Mozarta.

Slávnostná svätá omša bude venovaná spomienke na opáta Andreja Antona Sauberera (1700 – 1779), jedného zo zakladateľov súčasnej podoby Jasovského kláštora a jeho 320. výročiu narodenia. Celebrovať ju bude opát kláštora Rádu Permonštrátov v Jasove, prelát Ambróz Martin Štrbák.

Zvláštnosťou bude, že Requiem nezaznie v celku, ale v rámci omšového ordinária (ordinarium missae), teda tak, ako to bolo v časoch Mozarta úplne bežné. Cirkevné diela sa pôvodne písali pre chrám, kde mali umocniť atmosféru celého obradu a hudbou a spevom osláviť veľkosť a jedinečnosť Boha. V súčasnosti je bežnou praxou, že podobné diela sa presťahovali do koncertných sieni a len výnimočne sa naskytne poslucháčom príležitosť, aby mali možnosť zažiť a vypočuť si dielo v tej podobe, v akej ho zamýšľal skladateľ.

Veríme, že návštevníci tohto netradičného koncertu vďaka sólistom Michaele Várady, Myroslave Havryliuk, Maksyma Kutsenka a Mariána Lukáča zažijú neopakovateľný podvečer a aspoň na chvíľu uniknú z uponáhľaného sveta všedných povinností do neopakovateľnej a kontemplatívnej atmosféry. Okrem sólistov opery vystúpia aj orchester Štátneho divadla Košice a zbor pod vedením Lukáša Kozubíka. Dirigentom bude riaditeľ opery Karol Kevický.

Svjatoslav Dohovič, web editor  a PR

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore