Tlačové správy

Riaditeľom košického baletu sa stal Peter Dedinský

Riaditeľom Baletu Štátneho divadla Košice sa od utorka 2. júna 2020 stal tanečník a choreograf, bývalý dlhoročný sólista baletu Slovenského národného divadla, Peter Dedinský. Generálny riaditeľ ŠDKE Ondrej Šoth ho poveril vedením baletného súboru divadla na dobu šiestich mesiacov respektíve do vyhlásenia konkurzu. Vítame ho v tíme Štátneho divadla Košice a prajeme mu veľa úspechov.

Rodák z oravskej Trstenej Peter Dedinský vyštudoval klasický tanec na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave pod vedením Mikuláša Vojtka a Bachrama Juldaševa v roku 2006. Počas štúdia sa zúčastnil tanečnej stáže Ballet master classes v Prahe, ktorú organizuje primabalerína Dária Klimentová (2004, 2005). Je absolventom Vysokej školy múzických umení v Bratislave v triede Vladimíra Marušina (2015)

Od roku 2006 bol členom a od roku 2010 sólistom Baletu Slovenského národného divadla. Pravidelne účinkoval v klasických baletoch Labutie jazero, Spiaca krásavica, Luskáčik a Bajadéra. Svoj talent predviedol najmä v baletoch súčasných choreografov Nacha Duata, Mária Radačovského, Lukáša Timuláka, Igora Holováča, Jiřího Kyliána a Paula Lightfoota. Svoj herecký talent predviedol naplno ako zlá Víla Carabose v balete Vladimira Malakhova Spiaca krásavica. S Baletom Slovenského národného divadla vystupoval na javiskách v Kanade, Maďarsku, Českej republike, Rakúsku a Francúzsku. V roku 2008 za svoj výkon v predstavení Ky – Time získal cenu Literárneho fondu. O rok neskôr získal rovnakú cenu za predstavenie Everest. Profesionálnu kariéru tanečníka ukončil na sklonku roku 2017.

Meno si získal nielen ako tanečník, ale aj ako choreograf. Jeho absolventská práca na VŠMU, Panta Rhei, bola zaradená do projektu The Pieces – večer mladých choreografov (2014), ktorý o rok neskôr zaradilo do svojho programu aj Slovenské národné divadlo. Zaujal aj autorskými choreografiami Signál a Odkaz v rámci vernisáže projektu Barbary Brathovej „Nahý muž, ktorý chytá na kopci signál“. V Liptovskom divadle tanca uviedol autorské projekty Z rozprávky do rozprávky a Zrkadlenie, v Moravskom divadle Olomouc choreograficky spolupracoval na inscenácii Zrkadlenie. Okrem mnohých iných je autorom choreografií do videoklipov Mafiacorner a Kaliho, spolupracoval aj na televíznych projektoch Chartshow a Tvoja tvár znie povedome a choreografiách koncertného turné Lucie Bílej a v minulom roku pripravoval choreografie pre 40 tanečníkov na slávnostné otvorenie Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli.

Svjatoslav Dohovič, webeditor a PR

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore