Aktuality

Najlepší odchádzajú ako prví… (Za Jánom Polákom)

Akoby len včera sedel v našej syndikátskej kancelárii a hovoril mi o svojich plánoch. A vskutku ich nemal málo. No potom prišla tá najmenej uveriteľná správa – vo veku nedožitých 67 rokov nás v stredu 29. júla 2020 opustil kolega, skromný a večne usmiaty človek, výborný kamarát Mgr. Art. Ján Polák. Lebo najlepší odchádzajú ako prví…

Narodil sa 28. decembra 1953 v Košiciach a hoci som sa ho na to nikdy nepýtala, myslím, že vo výbere povolania mal jasno už od mládežníckeho veku. Preto po základnej škole celkom logicky zamieril v roku 1969 na Školu úžitkového výtvarníctva v Košiciach, ktorú ukončil v odbore grafika v roku 1973. Neskôr jeho kroky smerovali do stovežatej, aby na FAMU v Prahe v rokoch 1978 až 1982  absolvoval odbor umelecká fotografia u prof. Jána Šmoka.

Prakticky od získania absolutória až do svojich posledných dní bol Ján Polák fotografom v slobodnom povolaní. PÁNOM fotografom. Preto nielen Slovenský syndikát novinárov, ktorého bol Jano dlhoročným členom, ale aj mnohé ďalšie organizácie ho často pozývali do porôt rôznych fotografických súťaží, v nejednom prípade ako predsedu. Fotil bytostne rád – najmä svoje rodné mesto, ktoré mal prechodené skrz-naskrz, čo potvrdil aj na jednej z mnohých svojich výstav Planétky Cassovia, ktorú v roku 2011 pripravil v Múzeu Vojtecha Löfflera spolu s kamarátom Ernestom Grohom. Ako povedal na vernisáži vtedajší riaditeľ múzea Jozef Gazdag, autori priniesli atypický pohľad na Košice, hlavne na jeho historickú časť. Jano Polák si všímal najmä detaily ulíc, domov a pamiatok, pričom šikovne využil kontrast raňajších a podvečerných  ’lyrických hier ’ svetla. Kým pri hľadaní čara jednotlivých zákutí mesta mnohí fotografi zaostrujú objektív svojho aparátu z lietadla, košov lietajúcich balónov alebo zo strechy najvyššej budovy, Jano pri lovení najlepšieho záberu neraz svoju mašinu položil na zem objektívom hore, aby dal dokopy vršky najvyšších častí Dómu sv. Alžbety, Urbanovej veže či stromov parku. Odborníkov, ale aj nás, obyčajných laických milovníkov dobrej fotografie, zaujal J. Polák napríklad aj výstavou Transformácie – Digitálne fotografie zo starého mesta v Košiciach.

To všetko musel opustiť v rozkvete svojich tvorivých síl a nápadov. A mal ich vždy tak veľa, o čom by najlepšie svedectvo vedel doložiť prezident SR Rudolf Schuster, s ktorým dali dokopy napríklad SVALBARD – publikáciu o ceste prezidenta na súostrovie Špicbergy v Severnom ľadovom oceáne na krajnom severe Európy. Nedokončená ale už zostane trilógia, ktorú obaja pripravovali o potulkách R. Schustera v Brazílii.

Fotoaparáty Nikon, Hasselblad, Sinar – jeho verní spoločníci zostali odrazu opustení. Rovnako ako my, jeho kolegovia a priatelia. Fotografi zachytávajú – vzletne povedané – lyrické hry svetla, to preto im zvykneme želať  dobré svetlo. Tak Ti želáme, Janko, nech Ti svieti to najjasnejšie – večné. Odpočívaj v pokoji. Česť Tvojej pamiatke!

Mgr. Art. Jána Poláka odprevadíme na poslednej ceste v utorok 4. augusta 2020 o 10:30 hod. v Dome smútku v Ťahanovciach.

Beáta Penxová-Mačingová, predsedníčka RO SSN Košice

Foto: Veronika Janušková, kamarátka fotografka

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore