Tlačové správy

Úctu hrdinom vzdá divadlo galakoncertom pri Immaculate

Pred 75 rokmi zmĺkli zbrane v najtragickejšej vojne v histórii ľudstva. Mala milióny svojich hrdinov. Príďte im v piatok 4. septembra o 19:00 spolu s vaším Štátnym divadlom Košice vzdať hold k Immaculate na košickej Hlavnej ulici a pripojte sa k operným sólistom, orchestru, zboru, členom baletu a činohry. Tí všetci vystúpia v programe galakoncertu „ÚCTA HRDINOM“, ktorý pripravilo Štátne divadlo Košice v spolupráci s Mestom Košice a ďalšími partnermi. Galakoncert je súčasťou celoslovenského Týždňa úcty hrdinom pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a zároveň aj slávnostným otvorením novej divadelnej sezóny 2020/2021. Vstup je voľný.

Dramaturgiu galakoncertu pripravili noví riaditelia opery, baletu a činohry – Roland Khern Tóth, Andrej Petrovič a Anton Korenči. Galakoncert prinesie v dvoch častiach – „Z tmy ku svetlu“ a „Joie de vivre“ – zaujímavý program tvorený hudbou, tancom a hovoreným slovom. Odznejú známe aj menej známe melódie, ale aj hovorené slovo, ktoré budú poďakovaním všetkým, ktorí sa pred viac ako siedmimi desiatkami rokov obetovali pre našu budúcnosť.

V úvode koncertu zaznie impozantná medzihra zo siedmeho obrazu opery Peer Gynt nemeckého skladateľa Wernera Egka. Prvú časť koncertu naplnia ária a finále z opery Fidelio Ludwiga van Beethovena, známe zborové operné scény Zboru Židov z opery Giuseppe Verdiho Nabucco a „Regina coeli e Innegiamo“ zo Sedliackej cti Pietra Mascagniho, „Smrť z lásky Izoldy“ z opery Richarda Wagnera Tristan a Izolda, ale aj báseň Miroslava Váleka či zaujímavá baletná choreografia sprevádzaná gitarou, spevom a hovoreným slovom. V druhej časti diváci uvidia choreografiu na skladbu Svetozára Stračinu „Pri ľane“ z baletného predstavenia Rodná zem, ktorá bude zároveň blahoželaním k nedožitým 80. narodeninám jedného z najvýznamnejších slovenských skladateľov. Tešiť sa môžu aj na melódie zo známych operiet Emmericha Kálmána Čardášová princezná a Grófka Marica a z operety operiet Netopiera Johanna Straussa ml. Záver koncertu bude patriť baletnému Waltzu z operety Moskva, Čerjomušky Dmitrija Šostakoviča a finále z už spomínanej operety Netopier.

V programe sa predstavia domáci aj hosťujúci operní sólisti Aneta Hollá, Tatiana Paľovčíková Paládiová, Michaela Várady, Janette Zsigová, Eliška Weissová, Maksym Kutsenko, Michal Onufer, Titusz Tóbisz, herci Jakub Kuka a Adriana Ballová, ale aj baletní sólisti Štátneho divadla Košice. Zaujímavosťou galakoncertu bude aj to, že za dirigentským pultom uvidíte až štyroch dirigentov – šéfdirigenta Viniciusa Kattaha, Igora Dohoviča, Karola Kevického a hosťujúceho Petra Valentoviča.

Svjatoslav Dohovič, webeditor a PR

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore