Tlačové správy

Malá hudobná vzbura vo filharmónii

Štátna filharmónia Košice pozýva na ďalší koncert z cyklu Hráme komorne (17. 9. o 19:00, Dom Umenia.) Šéfdirigent ŠfK Zbyňek Müller siahol po krásnom a zaujímavom programe, z ktorého dielo Richarda Straussa, Suita pre 13. dychových nástrojov, zaznieva pomerne zriedka. Bude zaujímavé sledovať harmóniu tohto slávneho novoromantika.

V druhej časti sa návštevníci prenesú na britské ostrovy, kde stretnú meno jedného z najznámejších skladateľov Edwarda Elgara. Jeho Serenáda pre sláčiky patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie poslucháčske diela ostrovnej hudby. Vyznačuje sa najmä nádhernou melodikou sláčikov.

Šéfdirigent Zbyněk Müller sa pred orchester ŠfK postaví po polročnej vynútenej pauze: „Do Košíc prichádzam ako vždy rád, ale tentokrát i s veľkou zvedavosťou a plný očakávaní. Nemôžem sa dočkať, až započujem mne tak dôverne známe teleso opäť naživo. Myslím, že si užijeme aj skúšky, striedanie dychov a sláčikov sa nám už neraz osvedčilo a pokiaľ si dobre pamätám, aj poslucháči to majú radi. Strauss i Elgar sa nám v tomto programe predstavujú v malých formách, ale ani v nich nezaprú povesť veľkých symfonikov. Haydn je zas majstrom prekvapení a hudobného vtipu. Jeho „Rozlúčková“ symfónia, ktorá je populárna už vďaka svojmu názvu, bude toho iste dôkazom.“

V tretej časti spustí známy Viedenčan Joseph Haydn demonštráciu. Nebudú tu však žiadne odbory, ale hudobníci slávnej esterházyovskej kapely. Tí sa vzbúria proti svojmu chlebodarcovi a zahrajú na nástrojoch malú pantomímu. Protest proti tomu, že im gróf Esterházy odmietol udeliť dovolenku. V poslednej časti „Rozlúčkovej“ symfónie, tváriac sa unavene, postupne odchádzajú jeden po druhom z pódia. Na záver ostanú len dvaja huslisti, ktorí tiež zhasnú svoje sviečky a vytratia sa do zákulisia. Gróf pochopil Haydnovu hudobnú žiadosť a muzikanti nakoniec mohli odísť domov. Aj takéto príbehy prinesie koncert 17. septembra od 19:00 v Dome umenia.

 

Štátna filharmónia Košice naďalej uisťuje, že robí hygienické opatrenia nad rámec svojich povinností, aby sa návštevníci cítili bezpečne. Priestory Domu umenia sa dezinfikujú každú hodinu. Novinkou je využívanie certifikovaného difuzéra s dezinfekčným aróma olejom, ktorý čistí vzduch i povrchy. Pokračuje sa v šachovnicovom sedení, dezinfekcii rúk pri vstupe, nosení rúšok i v dodržiavaní bezpečnej vzdialenosti pri čakaní na podujatia. Koncerty budú trvať hodinu a bez prestávky.

 Kontakt pre médiá:

Lucia Radzová

PR manažérka ŠfK

+ 421 918 802 101

lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore