Tlačové správy

Knižnica Jána Bocatia výstavami a ponukou na nete nahradila stopnuté podujatia

Vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach (VKJB), ktorá je kultúrnou organizáciou Košického samosprávneho kraja, sa povinné stopnutie hromadných podujatí dotklo viacerých aktivít. Dočasnú stopku majú jazykový kurz, klubové stretnutia, tematické prednášky, besedy, vzdelávacie cykly zamerané na rečnícke zručnosti a art terapiu.  Pri dodržaní hygienických opatrení knižnica naďalej poskytuje všetky služby. Čitatelia si môžu prísť knihy osobne požičať i vrátiť. „Nad rámec povinností sme v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5 zaviedli každodennú hodinu na generálnu dezinfekciu, dotykové plochy dezinfikujeme aj priebežne počas dňa. Od 13. do 14. hodiny. je preto pre verejnosť centrálna požičovňa zatvorená. Zaviedli sme tiež karanténu kníh, do ktorej putujú aspoň na 24 hodín po vrátení, až potom sú uvoľnené pre ďalších čitateľov. Obmedzili sme aj počet návštevníkov tak, ako je to nariadené v prevádzkach. Pri vzájomnej tolerancii by však nemalo dochádzať k žiadnym problémom,“ informovala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová s tým, že priestor centrálnej požičovne denne dezinfikujú aj mobilnými germicídnymi žiaričmi, ktoré dostali od zriaďovateľa. VKJB ponúka aj možnosť vopred si bezplatne objednať knihy cez online katalóg knižnice. Knihovníci objednané knihy pripravia a o čase ich vyzdvihnutia čitateľov informujú SMS správami alebo e-mailom.

Zastavené hromadné podujatia v knižnici Jána Bocatia vykompenzovali aktuálnymi výstavami a ponukou v online priestore. Knižnica v ešte väčšej miere ako doposiaľ organizuje výstavy a aktualizuje ponuku na svojom literárnom e-magazíne www.knihynadosah.sk. VKJB aktuálne pozýva na výstavu zostavenú z autentických fotografií a spomienok s názvom Druhý život Vendulky V. – cesta za slobodou, ktorá je prístupná do 30. októbra 2020 v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5. Výstavu knižnica pripravila v spolupráci s Českým spolkom na Slovensku a Českým spolkom v Košiciach v rámci Dní českej kultúry 2020.

Výstavu šperkov a okrasných predmetov s názvom Príroda v šperku si záujemcovia môžu pozrieť v pobočke Terasa na Triede SNP 48/A do 13. novembra 2020.  Autorkou je Ľudmila Poláková, ktorá na výrobu originálnych šperkov používa epoxidovú umeleckú živicu a komponenty z chirurgickej ocele, striebra, pozláteného striebra.

V priestoroch pobočky KVP na Hemerkovej 39 knižnica pozýva na dve výstavy. Do 9. novembra 2020 si možno pozrieť expozíciu súťažných fotografií s názvom Pamätné tabule v Košiciach a do 23. októbra 2020 autorskú výstavu Handmade bábiky z tvorby Miroslavy Szotákovej.

Milovníci literatúry sa so svojimi obľúbenými autormi môžu stretnúť na portáli www.knihynadosah.sk. Aktuálne na ňom publikovali rozhovor so spisovateľom a teológom Danielom Pastirčákom, v odbornej štúdií Vzbúrenci slovenskí sa literárny vedec Matúš Marcinčin zaoberá (ne)povstaleckou povahou Slovákov. V rubrike Z poličky spisovateľ Ondrej Sokol, autor populárnych kníh Ako som Vozil Nórov I. a II. , predstavuje svoje obľúbené knižné tituly. Zaujmú aj recenzie na knihy, ktoré sa nedávno dostali na slovenský knižný trh, ako aj ukážky z noviniek slovenských vydavateľstiev. Na literárnom portáli čitatelia nájdu pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu a komiksy, ktoré boli vytvorené špeciálne pre magazín knižnice Jána Bocatia.  Elektronický magazín ponúka takmer 400  diel od vyše stovky renomovaných autorov.

Kontakt:

PhDr. Soňa Kostrábová

Manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí

kostrabova@vkjb.sk, tel.: 62 232 17, 62 232 91

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore