Aktuality

Zbohom, kamarát … (Za Lackom Kulikom)

Dni, počas ktorých nás nájde smutná správa, že „zubatá“ opäť zarúbala v našom lese a zobrala nám niekoho veľmi blízkeho, už navždy poznamenajú všetky ostatné dni. Aj novinársku obec zastihla v týchto dňoch smutná správa – Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Košiciach stratila ďalšieho svojho verného člena – vo veku 71 rokov nás v stredu 18. novembra  2020 po ťažkej chorobe navždy opustil kolega, dlhoročný novinár PhDr. Ladislav Kulik.

Narodil sa 21. marca 1949 v Košiciach a hoci svoj život spojil práve s týmto mestom, srdcom zostal na Zemplíne, v rodisku svojich rodičov v dedinke Leles v Trebišovskom okrese. Po absolvovaní Strednej elektrotechnickej školy sa rozhodol spojiť svoj profesionálny život so siedmou veľmocou – učarovalo mu totiž slovo, s ktorým dokázal narábať doslova s majstrovským fortieľom. A že bolo jeho rozhodnutie správne, to potvrdil už počas vysokoškolských štúdií na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v odbore žurnalistika, kde patril k výnimočným študentom. Talent a cit pre prácu so slovom v plnej miere zužitkoval aj počas svojho neskoršieho profesionálneho pôsobenia. Nielen ako hovorca – asistent dvoch košických primátorov, ale najmä vo viacerých médiách – pracoval v košickom štúdiu Slovenskej televízie i v rozhlase, v Hospodárskych novinách, aj ako vedúci redaktor v novinách Železničné ozveny či v košickej redakcii Tlačovej agentúry SR.

Lacko bol doslova renesančným človekom – zaujímal sa o všetko. Od večného kutilstva a majstrovania s drevom i všakovakými drôtikmi, cez politiku – ktorá nebola, ako sa dnes hovorí, jeho šálkou kávy, lebo ako tvrdil, lavírovať v nej spravodlivo nedokáže každý – až po umenie. Miloval najmä hudbu, často a rád spomínal na krásne roky spojené s muzicírovaním s košickými „pánmi muzikantmi“ – jazzmanom Jurajom Szabadošom a mnohými ďalšími.

Lacko Kulik bol čestný a rovný chlap, ktorý držal slovo. Vzácny kolega, pripravený vždy pomôcť, jednoducho – kamarát do nepohody a navyše so vzácnym zmyslom pre humor, ktorým rozháňal mraky v našich životoch. Nekonečne trpezlivý, slušný, stále usmiaty a dobráčisko od kosti, len ho – ako sa hovorí – natrieť na chlieb.

PhDr. Ladislav Kulik zostane natrvalo zapísaný v našich spomienkach ako človek, ktorý sa v našich životoch nezjavil bez príčiny. Odpočívaj v pokoji, Lacko. Česť Tvojej pamiatke!

Na Tvojej poslednej ceste Ťa odprevadíme v pondelok 23. novembra 2020 o 12:00 hodine v obradnej sieni Krematória v Košiciach.

Beáta Penxová-Mačingová, predsedníčka RO SSN Košice

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore