Aktuality

V roku 2020 bolo vo svete zavraždených 60 novinárov

Rok 2020 vstúpi do histórie nielen ako rok poznačený pandémiou koronavírusu, ale aj ako obdobie, počas ktorého zahynulo pri výkone svojho povolania na celom svete 60 novinárov. Potvrdzuje sa tak stúpajúci trend, kedy oproti predchádzajúcemu obdobiu (v roku 2019 zahynulo na svete 49 osôb) prišlo o život ďalších 11 novinárov. Vyrovnali sa tak negatívne štatistiky z roku 1990, odkedy Medzinárodná federácia novinárov tieto údaje eviduje.

Medzi najnebezpečnejšie krajiny dlhodobo patria Mexiko, Pakistan, Afganistan, Somálsko, ale v posledných rokoch aj India či Filipíny. V roku 2020 podľa MFN pritom najväčšiu vlnu solidarity s povolaním novinára vyvolalo upálenie ruskej novinárky Iriny Slavinovej, ktorá svojím činom upozornila na stav, ktorému nielen ona, ale aj ostatní kolegovia musia v krajine čeliť.

„Trendy za posledných 30 rokov od začiatku zverejňovania týchto údajov, nielen za rok 2020 jasne poukazujú na fakt, že neexistuje priestor pre akékoľvek uspokojenie. Namiesto toho by sme mali čo najrýchlejšie zdvojnásobiť svoje úsilie o mobilizáciu intenzívnejšej ochrany novinárov ako aj podniknúť kroky vedúce k záväzkom bezpečnosti v súvislosti s výkonom povolania“ uvádza generálny sekretár MFN Anthony Bellanger.

K 31. decembru 2020 patrila k najnebezpečnejším regiónom východná Ázia s 27 potvrdenými zabitiami, nasledovaná Latinskou Amerikou so 17 vraždami. Stredný Východ a krajiny arabského sveta sú na tretej priečke s 8 zabitiami. Nasledujú Afrika (6) a Európa (2).

Podľa jednotlivých krajín je na tom najhoršie Mexiko (štvrtýkrát za posledných päť rokov) so 14 vraždami, nasledujú India (8), Afganistan (7), Pakistan (7), Filipíny (4), Sýria (4), Irak a Nigéria (zhodne po 3) a Somálsko (2). Po jednom zabití evidujú v Bangladéši, Kamerune, Kolumbii, Hondurase, Paraguaji, Rusku, Švédsku a Jemene.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore