Tlačové správy

Filharmónia ponúkne tri streamy

Košickí filharmonici sa vracajú do Domu umenia, aby vo februári ponúkli tri online koncerty. Nakoľko pandemická situácia zatiaľ neumožňuje hrať živé koncerty s publikom, Štátna filharmónia Košice (ŠfK) upravila program tak, aby si záujemcovia mohli krásnu hudbu vychutnali aspoň v pohodlí svojho domova. Prvý z koncertov, BEETHOVEN – GLIERE, sa uskutoční 11. februára 2021 o 19:00 hod. na facebookových stránkach a TV TelKE.

Prečo komorne?

Dramaturgia ŠfK i naďalej dohliada na čo najvyššiu bezpečnosť, a tak sa rozhodla pokračovať v komorných zostavách. Tie zafungovali už v prvej vlne pandémie Covid-19. Filharmónia nimi pokračovala na jeseň 2020 a komorne otvára aj nový rok 2021. „Reagujeme na situáciu, ktorá tu je. Chceme hrať, a tak nám nič iné neostáva, ako sa neustále prispôsobovať a hľadať cesty, aby sa umenie dostalo k poslucháčom. Navyše, komorné hranie prispieva k zvyšovaniu interpretačnej úrovne orchestra, takže v celom tom nepohodlí vieme nájsť aj niečo prívetivé,” uviedla manažérka umeleckej prevádzky Jana Šargová.

BEETHOVEN – GLIERE

Prvý z online koncertov otvorí Beethovenove Sexteto pre dychové nástroje pod umeleckým vedením klarinetistu Martina Mosorjaka. Po nich prídu na rad sláčiky, viac priblížil koncertný majster Maroš Potokár: „Sláčikové okteto Reinholda Gliera patrí oprávnene medzi najvýznamnešie skladby pre toto do istej miery raritné obsadenie nástrojov. Dielo prináša výraznú “ruskú” melodiku a harmóniu, emocionálny náboj, farebné znenie či brilantné party jednotlivých nástrojov. Práca na opuse nás všetkých strhla a tešíme sa na náš stream-koncert.”

Klarinetista Martin Mosorjak

Koncertný majster Maroš Potokár

Druhým februárovým streamom bude koncert HAYDN – RICHTER – STAMIC pod vedením českého dirigenta a zároveň čembalistu Vojtěcha Spurného. V online priestore odznie 18. februára 2021. Posledný štvrtok v mesiaci (25.2.2021) bude patriť šéfdirigentovi ŠfK Zbyňkovi Müllerovi a vynikajúcemu fagotistovi Janovi Hudečkovi. So ŠfK spoločne uvedú v svetovej premiére Funky concerto pre fagot a orchester od skladateľa Lukáša SOMMERA.

“Vstupy” na online podujatia sú voľné.

Kontakt pre médiá:

Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK

+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore