Tlačové správy

Otvorený list profesora Františka Sabola

Láskavo mi dovoľte sa na Vás obrátiť nie ako jediný srdcový chirurg  pôsobiaci na Slovensku  s titulom profesora chirurgie, ale ako obyčajný občan. Potreboval som zopár dní na vysporiadanie sa s odchodom milovanej mamky. Druhá rana, ktorá  práve v tomto čase hlboko zasiahla srdce srdcového chirurga, prišla z verejných a neobjektívnych vyjadrení nielen voči mojej osobe, ale aj voči spolupracovníkom nášho ústavu. Nespočetné množstvo podporných správ, telefonátov, vyjadrení od priateľov, kolegov, pacientov, ako aj širokej verejnosti, ma nemôžu nechať mlčať.

Som presvedčený, že v dnešnej veľmi náročnej dobe nemajú byť moje slová konfrontačné, ale veľmi konkrétne a vecné.  Je mi nesmierne ľúto, že pár samých seba hodnotiacich „špičkových zdravotníckych odborníkov´“ hrubo a neobjektívne ovplyvnilo názor pána ministra. Na čele nášho ústavu som bol od roku 2003, od prvého výberového konania a po opakovaných výberových konaniach až do 4.februára 2021, kedy som bol náhle odvolaný. Pod mojím vedením sa nám podarilo vybudovať na zelenej lúke dve budovy špičkového kardiovaskulárneho ústavu vrátane najmodernejších technológií, hlavne z vlastných a úverových zdrojov.  Novému poverenému vedeniu ústavu sme nezanechali prázdnu špajzu, ale viac ako 11 miliónov eur na účtoch spoločnosti.  Každoročné ekonomické ukazovatele boli excelentné, netypické pre slovenské zdravotníctvo.

Našou prioritou bolo zamestnancom vytvoriť výborné podmienky na odborný rast. Nadštandardné platy vrátane 13. a 14. platu boli  samozrejmosťou. Vychovali sme veľké množstvo špičkových odborníkov, manažérov v zdravotníctve, docentov a profesorov. Naše pracoviská sú klinickými pracoviskami LF UPJŠ v Košiciach. Prebieha u nás tak pregraduálna, ako aj postgraduálna výučba našich a zahraničných študentov. Za posledných desať rokov síce odišlo 20 špecialistov, ktorí však neboli „odídení“, ale odišli do pozícií námestníkov, prednostov, primárov do iných zdravotníckych zariadení a privátnej praxe. Ale za toto obdobie prišlo pracovať do nášho ústavu viac ako 100 lekárov…

Za posledné obdobie sme zaviedli do praxe desiatky najmodernejších diagnostických a terapeutických postupov a tí, ktorí hovoria opak, tieto metodiky nevedia realizovať a niektoré ich v živote ani nevideli. V druhej  budove ústavu sme zriadili nadčasovú hybridnú operačnú sálu, CT pracovisko, vlastné biochemické laboratórium, nové špecializované ambulancie a zaviedli sme do praxe aj 24-hodinovú intervenčnú starostlivosť pre pacientov s náhlymi cievnymi mozgovými príhodami. Máme nadštandardné pracovné vzťahy s excelentnými zahraničnými pracoviskami. Ošetrujeme ročne desaťtisíce pacientov z východu Slovenska, nie je pravdou, že odchádzajú do iných nemocníc, čísla a štatistiky neklamú.

Opakovane sme boli ocenení aj na medzinárodnej úrovni za úroveň a transparentnosť procesov verejného obstarávania. O spokojnosti pacientov svedčia Dotazníky spokojnosti pacientov ako aj to, že neevidujeme žiadnu opodstatnenú sťažnosť riešenú fungujúcim nezávislým úradom. Škandály a prešľapy sa nám vyhýbali aj na základe nami nariadeným opatreniam a pravidelnej kontrole ich dodržiavania.

Atmosféra v ústave bola profesionálna, pokojná, priateľská a až rodinná. Môj telefón bol k dispozícii každému 24 hodín. Zamestnanci ústavu mali vždy otvorené dvere do mojej kancelárie. Tí, ktorí sa chceli vzdelávať, mali zelenú, ekonomicky sme ich motivovali. Každodenne nás zasahujúcu situáciu v súvislosti s pandémiou COVID-19 sme zvládli a zvládame veľmi dobre. Naše vynikajúce výsledky aj v liečbe covidových kardiovaskulárnych, ale aj primárne covidových pacientov sme dosiahli aj kvôli nami zavedenými postupmi a liečbe, pričom preberáme týchto ťažkých pacientov vyžadujúcich si umelú pľúcnu ventiláciu aj z iných nemocníc.

Ďakujem naším zamestnancom, ktorí v stovkách opakovane podpísali petíciu na moju podporu. Poprosím ich, aby svoje sily zamerali na ich náročnú prácu, zdravie a ich rodiny.  Prajem občanom Slovenska veľa síl v dnešnej situácii a slovenským nemocniciam, aby aspoň tak fungovali ako „stagnuje“ náš ústav. O mojich plánoch do budúcna som nepísal, pretože som rozhodnutý prihlásiť sa do transparentného výberového konania na obsadenie miesta v Predstavenstve ústavu a som rozhodnutý dať písomný súhlas na zverejnenie môjho projektu, aby som tak odborníkom, ako aj laickej verejnosti dal odpočet mojej činnosti a takisto aj vízie ďalšieho rozvoja ústavu. Som pripravený na verejnú a odbornú diskusiu kdekoľvek, kedykoľvek a s kýmkoľvek. VÚSCH bol a je moje piate dieťa, ktorému som venoval viac času a energie ako mojím štyrom biologickým deťom.

Ako hlavný odborník  MZ SR pre kardiochirurgiu, ktorým som od roku 2012, verejne vyzývam, aby MUDr. Štefan Lukačin, PhD. relevantne preukázal, na ktorých významných kardiochirurgických klinikách absolvoval odborné stáže, v akom období a dĺžke trvania a u ktorého prednostu kliniky pôsobil. Podľa informácií, ktoré boli uvedené v tlačovej správe nového povereného vedenia nášho ústavu, sa jedná o krajiny – ČR, Holandsko, Nemecko, Belgicko, Slovinsko, Španielsko a Francúzsko. Zároveň ho verejne vyzývam na odbornú diskusiu v anglickom jazyku. V prípade, že uvedené skutočnosti nevie preukázať, ho žiadam na okamžitú abdikáciu z funkcie povereného člena Predstavenstva nášho ústavu, aby nekazil dobré meno slovenskej a košickej kardiochirurgie.

S pozdravom a úctou

Prof. MUDr. František Sabol, PhD., MPH, MBA,v.r.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore