Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 28. večer /29. júla 2012/

Dvaja prozaici, ktorí píšu detektívky. Daniela Kapitáňová a Štefan Kardoš. Im patril 28. večer Mesiaca autorského čítania.

Prednosť dostala slovenská autorka. Jej debut – Samko Tále: Kniha o cintoríne – zožala mimoriadny úspech. A jej obľúbenosť u čitateľov bolo vidieť aj na účasti na autorskom večere – nádvorie Bábkového divadla sa zaplnilo. Autorka prečítala ukážku práve z tejto novely, vari najprekladanejšieho slovenského diela. Čítať ho môžu napríklad vo Švédsku, Sýrii, Francúzsku, Veľkej Británii, v Česku. Na Slovensku vyšlo v štyroch vydaniach a o dva mesiace by malo vyjsť opäť – tentoraz s podtitulom – Napísal a nakreslil Samko Tále, vďaka ilustráciám Fera Jablonovského.

Daniela Kapitáňová sa priznala k nie najlepšiemu pocitu z toho, že vizuálne jej pre postavu Samka Táleho poslúžil skutočný človek, ktorý žil v Komárne. A jemu mnohí  pripisovali aj dej, ktorý však čerpala zo skúseností vlastnej rodiny. Ako však poznamenala – určite mu neublížila, pretože sa chválil autorstvom a dokonca knihu aj podpisoval.

Popri tomto úspešnom diele menej priestoru ostalo na rozprávanie o ďalších  – o detektívnom románe Nech to zostane v rodine a o detektívnych poviedkach Vražda v Slopnej. Kniha o cintoríne zaujala čitateľov predovšetkým svojským humorom. A aký humor zaujíma autorku? Na vrchole jej „domáceho oltárika“ je Tomáš Janovic vďaka jeho brisknému a  ľudskému humoru. Ale má rada aj  Lasicu a Satinského, český humor a židovský.

Vyštudovaná režisérka z pražskej DAMU pracuje v Slovenskom rozhlase, kde spovedá zaujímavé osobnosti. Za jeden z najvydarenejších považuje rozhovor so Stanislavom Štepkom. A ona sama sa lepšie cíti v úlohe pýtaného – nenesie takú zodpovednosť a nemusí to strihať.

Po dvadsiatich dvoch dňoch básnikov v slovinskej časti  večera opäť vystriedal prozaik. Štefan Kardoš  učí slovinský jazyk a literatúru na bilingválnom  gymnáziu a píše romány. Prvý – Sextant – napísali v trojici a bol nominovaný na cenu Kresnik. Druhý, sólový román – Ryzling polka –  už Kresnika dostal. Je to detektívny príbeh o hľadaní otca nenarodeného dieťaťa. Aj prvé ukážky, ktoré autor prečítal, boli práve z tejto knihy. A pridal aj výber z druhého samostatného románu Úbočie slnečného kopca. Rozpráva príbeh muža, ktorý utiekol z dediny do mesta. Rodná dedina bola totiž zakliata – muži si nedokázali nájsť ženu. Aj hrdina  už má cez 40, je sám a v panike si hľadá partnerku. 

Štefan Kardoš je zaneprázdnený človek. Venuje sa aj edičnej činnosti. A tak čas na písanie mu ostáva len ráno – vstáva o tretej, o štvrtej a dve – tri hodiny píše. A píše pre potešenie. Najvyššie ocenenie, aké sa v Slovinsku spisovateľom udeľuje – cenu Kresnika – už totiž má. Zatiaľ čo väčšina autorov, ktorí doteraz na autorské čítanie do Košíc prišli, je z hlavného mesta, Štefan Kardoš prišiel z Prekmurja. Je to región na severovýchode krajiny, ktorý patril do Uhorska.  Ide o veľmi úrodné územie. A zdá sa, že nielen v poľnohospodárstve.  V roku 2007, keď Štefan získal cenu Kresnik, boli štyria z piatich nominovaných autorov práve z tohto regiónu za riekou Murou.

Po včerajšom čítaní v Brne prídu do Košíc slovinská poetka Maja Vidmar a český divadelný a filmový herec a režisér, dramatik a spisovateľ Arnošt Goldflam.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore