Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 27. večer /28. júla 2012/

Dámsku jazdu na autorskom čítaní v sobotu večer rozbehla Monika Kompaníková. Vyštudovaná výtvarníčka debutovala zbierkou poviedok Miesto pre samotu a získala za ňu Cenu Ivana Kraska. Laureátkou Anasoft Litery sa stala za román Piata loď. A medzitým jej ešte vyšla novela Biele miesta.

Monika Kompaníková je vydatá a má dvoch synov. Podľa nej podstatná informácia. Piata loď je totiž o deťoch. A ich svet začala vnímať, až keď sa sama stala mamou. Poslucháčom prečítala ukážky práve z Piatej lode – o príbehu Jarky, predčasne vyspelého dieťaťa. Ukradne dve deti, o ktoré sa chce starať a vytvoriť im domov. Autorka, ako povedala,  sa snaží pochopiť, prečo takto koná. Z jej pohľadu, a teda pohľadu dospelých, je to skratové konanie. Dva svety v knihe poskytujú aj dva pohľady na ten istý skutok. My by sme to brali ako niečo strašné, z detského pohľadu išlo o niečo krásne – veď zachránila dve deti. A v podobnom duchu sa niesla aj diskusia – pôsobí kniha len depresívne alebo prináša aj pozitívne momenty?  Spisovateľka nechala románu otvorený koniec. A tak sa neraz stretáva s otázkami čitateľov, ktorí knihu berú ako detektívku, čo sa s deťmi vlastne stalo. Ako povedala, nevie to ani ona. A nepovažuje to za podstatné. Prazáklad toho, že takýto príbeh napísala a že sa dejú aj v živote, vidí Monika Kompaníková v rodine. Dieťa od rodičov načerpá všetko dobré aj zlé, odnáša si to do života a robí rovnaké chyby, aké robili rodičia. Rodinu a deti považuje za stále témy. A chce o nich písať ďalej. Všetko však závisí od takej prozaickej veci, akou je úspešnosť v zháňaní materskej školy pre synov.

Mužov počas sobotného večera zastupoval len Leo Giesze. Hudobník, ktorého poznajú najmä návštevníci tatranských hotelov, kde svojou hudbou spríjemňoval atmosféru, ponúkol výber z ľahkej klasiky.

Už 27. večer a len tretia poetka zo Slovinska – skonštatoval pri  predstavovaní Stanky Hrastelj moderátor Andrej Pleterski.  Zdôraznil aj fakt, že hoci má hostka za sebou „len“ dve básnické zbierky a jeden román – Hrania, má na konte päť ocenení – od najlepšieho debutu až po rytierku poézie. Zúčastnila sa na počte literárnych festivalov, so svojou tvorbou precestovala strednú i juhovýchodnú Európu, čítala v Kolumbii. V Košiciach predstavila svoje básne  z oboch zbierok  a pridala aj úryvok z románu.

Keďže nemá rada nálepku – píše ľúbostnú poéziu – v druhej zbierke sa od nej odchýlila. Ovplyvnila to aj choroba jej otca – schizofrénia – ktorá do veľkej miery poznačila obsah nielen jej druhej zbierky, ale aj románu. A tiež si v nich zobrala k srdcu pripomienky kritikov. Stanka Hrastelj vyštudovala teológiu. Desať rokov učila náboženstvo, dnes sa však venuje už len písaniu, prekladom a organizovaniu literárneho života v Slovinsku.

V nedeľu dostanú priestor dvaja prozaici – Daniela Kapitáňová a slovinskú tvorbu bude reprezentovať hosť Štefan Kardoš.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore