Regióny

Cena E. E. Kischa pre Janu Judínyovú

Dozvedeli sme sa ďalšiu príjemnú novinku – naša členka Jana Judínyová z Trnavy získala za svoju knihu Dožinkový veniec pre kňažnú Cenu Egona Erwina Kischa na 28. ročníku medzinárodnej súťaže literatúry faktu. Srdečne blahoželáme! Na samotné ocenenie si však bude musieť počkať do septembra, kedy je naplánovaný ceremoniál v Letohrade v Českej republike.

Kniha má podtitul Šľachtické rodiny Friesenhofovcov a Oldenburgovcov na Slovensku a umelecká bohéma. V anotácii autorka uvádza, že  19. storočí populárnou zábavou v slovenských dedinách, tiež v hornonitrianskej obci Brodzany, boli dožinky. V Brodzanoch sa zúčastňovala na nich celá obec aj majitelia panstva, príslušníci šľachtických rodín Friesenhofovcov a Oldenburgovcov a ich hostia. Majiteľka brodzianskeho kaštieľa kňažná Natália Oldenburgová, pri tejto príležitosti s deťmi aj hosťami v ľudovom kroji, dostávala pri speve slovenských ľudových piesní a tanca od svojich Slovákov bohatý dožinkový veniec.

Cenu vypisuje Správa odkazu E. E. Kischa v Prahe v spolupráci s Klubom autorov literatúry faktu v Českej republike a Klubom spisovateľov literatúry faktu na Slovensku.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore