Tlačové správy

Zažite virtuozitu Milana Paľu

Ďalší májový koncert s publikom z produkcie Štátnej filharmónie Košice nesie názov PROKOFIEV – SUK. V Prokofievovom Koncerte pre husle a orchester č. 2 g mol sa predstaví husľový virtuóz Milan Paľa. Druhou skladbou bude Sukova Pohádka. Ide o suitu z hudby k Zeyerovej dramatickej rozprávke Radúz a Mahulena. Podujatie pod taktovkou šéfdirigenta ŠfK Zbyňka Müllera sa uskutoční vo štvrtok 20. mája 2021 o 19:00 hod. v Dome umenia.

Úžas z Prokofieva

Milan Paľa je jednou z najvýraznejších osobností súčasnej hudobnej scény. Jeho jedinečný štýl hry je nezameniteľný a odborníci ho oprávnene radia medzi najlepších svetových interpretov mladej generácie. Paľa prezradil, čo ho viaže k dielu, čo odznie v Košiciach: „K druhému husľovému koncertu Sergeja Prokofieva mám špeciálny vzťah – bol to totiž jeden z prvých husľových koncertov hudby 20. storočia, ktoré som rád počúval ešte ako malý chlapec. Už vtedy mi imponoval akousi karikatúrnosťou, hravosťou i (z môjho dnešného pohľadu typickou) prokofievovskou melanchóliou, ktorú som predtým nepoznal. Môj úžas z prvého dotyku s Prokofievovou hudbou, prostredníctvom práve tohto diela, vo mne zostal dodnes, i preto sa na jeho uvedenie nesmierne teším.”

Milan Paľa. Foto: Martina Šimkovičová

Sergej Prokofiev venoval husliam vo svojom diele celkom sedem skladieb. Koncert pre husle a orchester č. 2 g mol je dielom už zrelého skladateľa. „Špecifikom druhého husľového koncertu je, že jeho interpretácia by nemala byť spájaná s ruskou tradíciou. Veľká časť skladby vznikla v Španielsku, v období Prokofievových ciest po Európe a neskôr USA. Prokofievov jazyk je v tomto diele už takpovediac vyčistený a vzniká v období, keď skladateľ začal pracovať na balete Rómeo a Júlia,“ približuje huslista Milan Paľa.

Z rozprávky Radúz a Mahulena

Druhú časť koncertného večera vyplní Sukova Pohádka. Josef Suk komponoval práve Symfóniu E dur, keď ho básnik Julius Zeyer požiadal o hudbu k rozprávkovej hre Radúz a Mahulena. „Začala nejkrásnější doba mého života,“ zaspomínal si skladateľ na sklonku života na chvíle, keď komponoval hudbu k Zeyerovej rozprávke. „Pracoval jsem na díle v lesním dvorku v místě Dvořákova letního pobytu na Vysoké. V pokojíku bylo pianino a venku v zahrádce poslouchala mne moje dívka Otilka. Jaro v duši, jaro v hudbě. Mohu říci, že jsem se v hudbě k Radúzovi a Mahuleně našel a že toto dílo působilo na mou tvorbu po celou řadu let,“ cituje sa na pôvodnom LP k Sukovmu dielu z roku 1980.

Bezpečnostné usmernenia

Na koncerte budú dodržané prísne hygienické podmienky a obmedzenie počtu divákov podľa aktuálnej fázy kultúrneho semafora. Ich presné znenie nájdu návštevníci na webe ŠfK, priamo tu: https://www.sfk.sk/clanok/usmernenia-podla-kulturneh-semaforu.

Kontakt pre médiá:

Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore