Tlačové správy

Galakoncert ako oslava jubileí dvoch významných operných sólistov 

Operní sólisti Tatiana Paľovčíková Paládiová a Jaroslav Dvorský oslávia svoje jubileá na javisku historickej budovy Štátneho divadla Košice 

Opera Štátneho divadla v Košiciach pozýva svojich priaznivcov na výnimočné podujatie – OPERNÝ GALAKONCERT. Zmesou operných a operetných melódií a neapolských piesní  sa v piatok 28. mája o 19:00 hod. na javisku Historickej budovy ŠDKE predstavia jubilujúci operní sólisti Tatiana Paľovčíková a Jaroslav Dvorský. Sprevádzať ich bude orchester Opery ŠDKE pod taktovkou Petra Valentoviča. Na verných divákov čaká v divadle aj prekvapenie.

Jaroslav Dvorský svoje jubileum oslavoval ešte v minulom roku. Chcel ho osláviť aj so svojimi divákmi v divadle, najskôr v decembri, potom vo februári. Život však rozhodol inak. „Som veľmi rád, že nám divadlo umožnilo, hneď ako to bolo možné,  pripraviť k našim jubileám tento koncert. Veľmi sme sa na to tešili. Pôvodne mala byť Táňa  mojim hosťom, ale napokon sme  naše jubileá spojili do jedného koncertu.  Mám pocit, že kým neodspievam tento koncert, tak nemám šesťdesiat,“ smeje sa Jaroslav Dvorský.

Výnimočnosť piatkového večera v Štátnom divadle Košice umocní prítomnosť bratov Dvorských – Petra  a Miroslava, ktorí budú oslavovať spolu s Jaroslavom. „Verím, že oslava bude pokračovať aj po koncerte. Veď Miro je moje dvojča, takže je to spoločné jubileum,“ vraví Jaroslav Dvorský, ktorý nevylučuje, že prítomnosť troch bratov Dvorských na koncerte prinesie nejaké prekvapenie.

Príprava koncertu trvala dlhšie,  ako jeho aktéri predpokladali. „Budem sa snažiť podať čo najlepší výkon. Hoci po všetkých týchto divadelno-speváckych odmlkách to bude ťažké.  Chodili sme do divadla poctivo cvičiť, aby sme si udržali kondíciu a mohli takýto program odspievať. Galakoncert je pre nás aj odmenou za dlhé čakanie,“ hovorí Jaro Dvorský.

Ako priznáva, do programu koncertu sa mu podarilo dostať  aj srdcovky, ktoré predtým nespieval. „Už veľmi dlho túžim, aby som si mohol zaspievať postavu Cavaradossiho z Verdiho Toscy. A tak som do programu navrhol áriu Cavaradossiho z prvého dejstva s vysokým béčkom, rovnako ako  zamilovanú áriu a jedno krásne dueto s Toscou z tretieho dejstva,“ prezrádza Jaro Dvorský.

To, že bude životné jubileum oslavovať prácou, mu vôbec neprekáža. „Ak mám hovoriť za seba, milujem operu a veľmi som túžil spievať. Aj preto som sa po mojom štúdiu sochárstva a po práci v Taliansku vrátil na Slovensko s odhodlaním spievať. Nie kvôli menu Dvorský, ani kvôli  sláve. Dozrievalo to vo mne odmalička. Peter nám ukázal krásu spevu, ešte keď sme boli malí. Pre mňa to nie je práca, ale radosť a niečo, po čom som túžil. Splnil sa mi jeden veľký sen,“ priznáva Jaro Dvorský.

Aj Táňa Paľovčíková Paládiová sa teší z toho, že môže svoj sviatok oslavovať v „práci“. „Veľa ľudí nemá to  šťastie mať potešenie z práce. Ja sa vždy teším do divadla, lebo ma baví spev, ale nie je to koníček… je to skutočná práca,“ hovorí Táňa Paľovčíková. Ako dodáva, repertoár vyberali s Jarom Dvorským podľa toho, čo majú radi a čo si môžu  aj zaspievať spoločne. „Samozrejme, museli sme brať do úvahy, aký notový materiál máme k dispozícii. Vybrali sme skladby, ktoré budeme spievať prvý raz. Ja  áriu Lady Macbeth z rovnomennej opery Giuseppe Verdiho a Jaro napríklad ešte nikdy nespieval dueto z opery Tosca. Program sme ladili klasicky, z repertoáru, ktorý je našim divákom známy,“ prezrádza Táňa Paľovčíková Paládiová, ktorá svoje jubileum oslávila v prvej polovici mája.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

PROGRAM KONCERTU:

  1. Gaetano Donizetti: Roberto Devereux, predohra k opere
  2. Giuseppe Verdi: Macbeth, „Ambizioso spirto tu sei, Macbetto“, ária Lady Macbeth z 1.dejstva opery
  3. Francesco Cilea: L’Arlesiana, „È la solita storia del pastore“, Lamento di Federico z 2.dejstva opery
  4. Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur, „Io son ľumile ancella“, ária Adriany z 1.dejstva opery
  5. Pietro Mascagni: Intermezzo z opery Sedliacka česť
  6. Giacomo Puccini: Tosca:
  • „Recondita armonia“, ária Cavaradossiho z 1.dejstva opery
  • „Mario! Mario! Mario!“,  duet Tosky a Cavaradossiho z 1. dejstva opery
  • „Vissi d’arte“, ária Tosky z 2.dejstva opery
  • „E lucevan le stelle“, ária Cavaradossiho z 3.dejstva opery
  1. Giacomo Puccini: La Bohème, „O soave fanciulla“, duet Mimi a Rodolfa z 1.dejstva opery
  2. Neapolské piesne:
  • Luigi Denza: Funiculì, Funiculà
  • Cesare Andrea Bixio: Parlami d’amore Mariù
  • Ernesto De Curtis: Non ti scordar di me
  • Stanislao Gastaldon: Musica proibita
  • Ruggero Leoncavallo: Mattinata
  • Ernesto De Curtis: Torna a Surriento
  • Eduardo Di Capua: ‘O Sole mio

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore