Tlačové správy

Umenie hedikepovaných naberá cez Most úsmevov medzinárodný rozmer

17. ročník župného festivalu dramatickej tvorivosti ľudí so zdravotným postihnutím sa bude po prvý raz konať za účasti maďarských partnerov z obce Gagyvendég.

Tradičný festival dramatickej  tvorivosti ľudí so zdravotným postihnutím Most úsmevov, ktorý organizuje župné zariadenia sociálnych služieb Domko, je po ročnej pandemickej pauze späť a naberá cezhraničný charakter. Podujatie smerujúce k odstraňovaniu predsudkov voči hendikepovaným ľuďom a prijatiu ich inakosti prostredníctvom umeleckých aktivít sa v košickom Jumbo Centre uskutoční v stredu 23. júna od 9:00 h.

„Poslaním festivalu je poukázať na možnosti, schopnosti, talent a tvorivosť klientov zariadení sociálnych služieb. Možno majú iné vyjadrovacie prostriedky, na aké sme zvyknutí pri bežných divadelných predstaveniach, ale práve to im pridáva na atraktivite a jedinečnosti. Ľudia s hendikepom nám často ukazujú, že ak prijmeme okolnosti života s pokorou, dokážeme ho prežiť radostnejšie a plnohodnotne. Teší nás vysoký záujem o účasť na tomto festivale, tento rok sa na ňom predstaví takmer stovka klientov z 12 župných zariadení sociálnych služieb a po prvýkrát privítame maďarských partnerov z Gagyvendégu,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, ktorý prevzal nad podujatím záštitu.

Hlavným organizátorom je Domko – Domov sociálnych služieb, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. Spoluprácu s maďarskými partnermi sa zariadeniu podarilo nadviazať vďaka projektu zoskupenia Via Carpatia a európskemu programu Interreg. V predchádzajúcich rokoch sa ľudia so zdravotným znevýhodnením predstavili rôznymi divadelnými, pohybovo-tanečnými a bábkovými vystúpeniami, ale aj muzikálmi. Klienti sa vďaka festivalu učia vyjadrovať pohybom a rečou ako aj vystupovať na pódiu pred verejnosťou. V súčasnosti, keď obmedzenia komplikujú prípravu na vystúpenie, sa sústredili na prirodzené pohybové vyjadrenie.

Festival Most úsmevov začínal pred rokmi v Košiciach. Na niekoľko rokov sa presunul do Rožňavy, od roku 2015 sa opäť koná v krajskom meste. Snahou riaditeľa Domka – DSS, ako hlavného organizátora festivalu, je postupne rozšíriť jeho záber aj na ďalšie krajiny V4. „Spolupracujeme už pri športových podujatiach. Most úsmevov, medzinárodný festival  umeleckej tvorivosti ľudí so zdravotným hendikepom, nám dáva ďalšiu príležitosť ako spájať tváre, srdcia a otvárať dvere do duší zdravých ľudí,“ dodal Martin Vatra.

Festival sa tento rok bude konať za prísnych protipandemických opatrení. Vo veľkej divadelnej sále Jumbo Centra sa bude sedieť šachovnicovo, kapacita je 250 účastníkov a hostí.

JUDr. Anna Terezková

Vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

Email: anna.terezkova@vucke.sk

Tel: +421 918 766 004

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore