Aktuality

Prominentný holandský novinár ťažko zranený

Celosvetovo uznávaný 64- ročný holandský novinár Peter R de Vries bol včera krátko po 19:30 hod. ťažko zranený v centrálnej časti Amsterdamu. Na novinára vracajúceho sa z televízneho štúdia bolo vypálených celkovo päť rán z tesnej blízkosti, pričom bol zasiahnutý do hlavy. V súčasnosti tento investigatívny novinár známy svojimi reportážami zo zločineckého podsvetia bojuje o svoj život v nemocnici.

Slovenský syndikát novinár ostro odsudzuje tento čin ako aj spôsob akým bol vykonaný. V Európe nie je možné akceptovať akékoľvek zastrašovanie či pokus o vraždu novinára. Prípad opätovne upozornil na nebezpečenstvo spojené s výkonom povolania novinára a potrebu prijatia rýchlych a účinných opatrení, ktorými by bolo možné slobodu slova v jednotlivých krajinách ochrániť.

Peter R de Vries zomrel na následky zranenia dňa 15. júla 2021. „Peter bojoval až do konca, ale túto bitvu nebol schopný vyhrať“, uviedla jeho rodina vo vyjadrení. „Peter žil podľa svojho presvedčenia: Pokiaľ človek kľačí na kolenách, nemôže byť slobodný. Sme na neho neuveriteľne pyšní a zároveň sme zúfalí žiaľom“, pokračuje vyjadrenie.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore