Tlačové správy

Virtuálna univerzita aj vegánske varenie v aktuálnej ponuke VKJB

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach (VKJB), kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila pre svojich čitateľov a širokú verejnosť bohatý jesenný program, ktorý odštartuje v septembri. Na záujemcov čakajú vzdelávacie kurzy, klub čitateľov, besedy so spisovateľmi a atraktívne výstavy.

Knižnica v spolupráci s ekonomickou fakultou Českej zemědělskej univerzity v Prahe otvára zimný semester virtuálnej univerzity tretieho veku tematicky zameraný na ľudské zdravie, umenie ranej renesancie v Taliansku a rituály európskych kráľovských rodov. Na vzdelávanie, ktoré potrvá do konca decembra 2021, sa do 10.septembra môžu prihlásiť čitatelia knižnice vo veku 50plus a invalidní dôchodcovia. Prihlasovací formulár a bližšie informácie knižnica zverejnila na svojej web stránke.

Na september je pripravené ďalšie zaujímavé stretnutie s osobnosťami počas obľúbeného cyklu 1+1. Ide o netradičný formát besied, na ktoré si hlavný hosť prizýva ďalšieho umelecky alebo ľudsky spriazneného autora. Pozvanie prijala známa autorka úspešných kníh o vegánskom varení Slovegán a Slovegán 2 Nikoleta Kováčová. Beseda s ňou a jej hosťom bude v piatok 24. septembra o 17:00 v centrálnej požičovni VKJB na Hviezdoslavovej 5. Záujemcovia sa môžu tešiť aj na nasledujúce tohtoročné besedy so  spisovateľkami Janou Micenkovou, Ivanou Gibovou či historikom Jakubom Drábikom.

Pre milovníkov kvalitnej literatúry knižnica Jána Bocatia zakladá nový čitateľský klub, ktorý odštartuje svoju činnosť vo štvrtok 2. septembra o 17:00 v centrálnej požičovni VKJB na Hviezdoslavovej 5. Knižnica na mesačné klubové stretnutia pozýva každého, kto knihy nielen rád číta, ale sa rád so svojimi čitateľskými zážitkami podelí s ostatnými.

Počas tradičných Dní českej kultúry sa bude v centrálnej požičovni VKJB na Hviezdoslavovej 5 konať niekoľko hodnotných výstav. Od 8. septembra to bude výstava Labyrint světa – Ján Amos Komenský, Miroslav Huptych. Od 7. októbra ju vystrieda výstava ilustrácií a obrazov Juliusa Payera Expedice na severní pól. Od 27. októbra budú vo VKJ ilustrácií a obrazov Juliusa Payera Expedice na severní pól. Od 27. októbra budú vo VKJB  prezentovať svoje najnovšie práce výtvarníci Martina Tajtáková, Ivan a Tomáš Čepkovci.

Celoslovensky úspešný e-magazín Knihy na dosah, ktorý knižnica Jána Bocatia vydáva štvrtý rok, ponúka nové autorské príspevky. Sú medzi nimi hodnotné literárne texty – rozhovory s osobnosťami kultúrneho života, recenzie, odborné články, poézia, próza, komiks.  Novinkou je spolupráca s oceňovanou slovenskou prozaičkou Máriou Modrovich, ktorá pre portál pripravuje poviedkový román na pokračovanie s názvom K vode.

Bližšie informácie o plánovaných podujatiach VKJB prináša na svojej webovej stránke, facebookovom a instagramovom profile.

Kontaktná osoba:

PhDr. Erika Palágyiová,

vedúca Útvaru regionálnej, koordinačnej a projektovej činnosti VKJB

palagyiova@vkjb.sk  tel.: 62 232 15, 62 232 91

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore