Tlačové správy

Pandemická Biela noc rozžiari mesto umením aj v obmedzenom režime

Protipandemické opatrenia menia formát Bielej noci v Košiciach

 Biela noc opäť rozžiari obľúbené miesta v Košiciach súčasným umením! Po 17 úspešných dňoch v Bratislave sa 8. októbra 2021 otvoria brány najväčšieho slovenského festivalu aj vo východnej metropole. Tešiť sa môžeme na takmer 4 desiatky diel, multimediálnych inštalácií, imerzívnych prostredí a inšpirujúcich zážitkov. Nepriaznivá pandemická situácia však výrazne ovplyvní formát podujatia, jeho trvanie aj otváracie hodiny. Košice rozžiari len počas víkendov a zúčastniť sa budú môcť iba návštevníci po očkovaní.

Túlať sa geometrickou krajinou, pozorovať svetelných jogínov, nechať sa očariť impozantnými objektmi a tanečnými performance či pohltiť hudbou na koncerte Štátnej filharmónie Košice – to všetko sú zážitky, ktoré pandemický ročník Bielej noci v Košiciach predstaví.

Keďže sú však Košice v 2. stupni ohrozenia (bordová zóna), nepriaznivá pandemická situácia výrazne ovplyvní skladbu, lokácie aj načasovanie programu – namiesto 16 plánovaných dní a vyše 50 inštalácií organizátori musia zostať flexibilní a tesne pred otvorením okresať trvanie aj počet diel.

Kultúra v čase pandémie

Ako hovorí umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková, organizačný tím čakajú v Košiciach dni plné neistoty, zmien a nepopulárnych rozhodnotí. Určite však uprednostňujú uskutočniť Bielu noc v skromnejšej podobe a pre obmedzené publikum, než podujatie pár dní pred otvorením úplne rušiť.

„Snažili sme sa tento ročník pripraviť tak, aby v určitej forme prežil aj najmenej priaznivé podmienky. Situácia v Košiciach je však naozaj kritická a po konzultáciách s príslušnými úradmi sme museli pristúpiť k niekoľkým náročným rozhodnutiam. Mnohým inštaláciám sme napríklad v uplynulých dňoch menili umiestnenie – väčšina z nich sa teraz koncentruje v Mestskom parku, v areáli Kasární/Kulturpark či v nádvoriach a interiéroch, pretože sme povinní všetkých návševníkov evidovať a zapísať ich kontaktné údaje, čo je možné len v ohradenom priestore. Neuveriteľne nás mrzí, že diela, ktoré svojim charakterom presunuté byť nemôžu, sme museli zrušiť úplne. Košice tak tento rok neuvidia monumentálne objekty Čestmíra Sušku a Laca Terena, interaktívnu hojdačku či iné plánované diela, ktoré sa v Bratislave tešili veľkej obľube,” hovorí Pacáková. „K rozhodne najťažším ale patrilo rozhodnutie umožniť vstup iba očkovaným. Pokiaľ by sme však Bielu noc otvorili širšiemu publiku (OTP), aktuálne nariadenia by nám napríklad do Mestského parku povolili vpustiť len 50 návštevníkov, pričom by spoločne museli vchádzať aj vychádzať – to znamená len približne 300 ľudí denne a potenciálne dlhé a ťažkopádne rady, ktoré by zvyšovali riziká možnej nákazy. Tieto čísla sú pre náš festival, ktorý zvykli navštevovať tisíce návštevníkov, absolútne nepredstaviteľné, preto sme napokon zvolili variant neobmedzeného prístupu pre zaočkovaných návštevníkov. Ak by sme pristúpili k zrušeniu festivalu len pár dní pred začatím, bolo by to pre nás likvidačné,” vysvetľuje Pacáková.

Cez víkendy a v skrátenom čase

K ďalším zmenám, ku ktorým museli organizátori pristúpiť, patrí aj sprístupnenie diel iba v piatky, soboty a nedele či skrátenie otváracích hodín (medzi 18.30 a 22.00 hod.). Rovnako bude potrebné, aby sa každý návštevník pri vstupe preukázal covid preukazom a uviedol svoje kontaktné údaje – tak, ako to vyžaduje tzv. kultúrny semafor. Pokiaľ však Košice v covid automate prepadnú z bordového okresu do čierneho, exteriérové diela sa v posledný víkend pravdepodobne budú musieť zrušiť úplne – zostanú len inštalácie v interiéri s kontrolovaným vstupom. Aj tieto dôvody viedli organizátorov k skoršiemu otvoreniu; namiesto plánovanej soboty spustia program v Košiciach už tento piatok. Návštevníkom odporúčajú pozorne sledovať sociálne siete a mobilnú aplikáciu podujatia, ktorá každú aktualitu oznámi cez notifikácie. Festivalová mapa bude tento rok k dispozícii len online – aby dokázala pohotovo reagovať na prípadné zmeny. Dostupná bude na webe podujatia, pričom jej interaktívnu podobu môžete sledovať aj v spomínanej aplikácii Biela noc.

„Veľmi si cením nasadenie a podporu našich partnerov, umelcov aj organizačného tímu, ktorí aj v sťažených a neistých podmienkach idú do príprav naplno. Špeciálne poďakovanie patrí vedeniu mesta Košice, správe mestskej zelene a organizácii K13 za podporu a flexibilitu pri hľadaní nových lokácií a možností presunu diel tesne pred festivalom. Bez ich proaktívnej pomoci by sa nám nepodarilo v tak krátkom čase nájsť nevyhnutné kompromisné riešenia. Určite ale prosím o pochopenia a trpezlivosť aj samotných návštevníkov – spravíme, čo je v našich silách, aby si Bielu noc naplno užili, a aby ich potrebné kontroly pri vstupoch neodradili od návštevy a zážitkov,” dodáva Pacáková.

Rozhodnutie organizátorov Bielu noc uskutočniť podporuje aj primátor mesta Košice Jaroslav Polaček: „Veľmi nás teší, že tento jedinečný festival do nášho mesta opäť zavíta, hoci v obmedzenom režime, najmä vzhľadom na minuloročnú pandemickú odmlku. Mesto podporuje organizácie a podujatia v oblasti kultúry cez grantové výzvy a toto podujatie je jedným z najznámejších. V tomto roku sme podobné projekty podporili sumou 130 tisíc EUR. Okrem toho sme radi, že mesto môže byť nápomocné prostredníctvom našich mestských podnikov v poskytovaní priestorov a služieb. Verím, že sa organizátorom opäť podarí vytvoriť v meste jedinečnú atmosféru, a že Košičania, ale aj návštevníci, si odnesú neopakovateľné zážitky,“ objasňuje Polaček.

Koncentrovaná prechádzka za súčasným umením

Aj napriek pomalšiemu vstupu do priestorov festivalu bude večerná prechádzka Mestským parkom počas bielonočných víkendov skutočným zážitkom! Jej súčasťou bude geometrická krajina od sedemminut, svetelní jogíni Pavla Trubena, apokalyptickí rastlinní bežci Evy Moflárovej, pyramída z práčok Erika Bindera, site-specific inštalácia Kristíny Kandrikovej v Pavilóne N1-12 či performatívny vstup ekologického šarkana Borisa Vaitoviča, žiariaceho na nočnej oblohe. Tešiť sa môžeme aj na hravú projekciu Voda v meste, ktorá vznikla v spolupráci vizuálnej umelkyne Niny A. Šoškovej, svetelného dizajnéra sedemminut a grafického dizajnéra Richarda Sokola.

Susediace Kunsthalle bude 9. a 10. októbra hostiť pútavú multimediálnu inštaláciu Čiary (Šicko, Pastirčák, Kúdeľová, Sliepková), ktorú uvedie pohybová performance Sone Kúdeľovej v sobotu o 18.00 hod. Umenie ozvláštni aj budovu neďalekej Železničnej stanice Košice – našu pozornosť v jej priestoroch pohltí monumentálny vzdušný objekt Afloat autorov z FAD STU (Kubinský, Ebringerová, Moravčíková).

Vyrobené pre Košice

Nepochybným diváckym lákadlom budú diela od skvelých domácich tvorcov, vytvorené priamo pre košickú verziu festivalu. Patrí k nim aj projekcia obľúbeného kolektívu Nano vjs vo výklade Múzea Vojtecha Löfflera – počas troch bielonočných víkendov nás prenesie na inú pologuľu, do bájnych krajov aj rušných veľkomiest.

Svetelnou mágiou skúsených tvorcov zo SHOWMEDIA štúdia ožije tiež budova Košického samosprávneho kraja. Vďaka kreatívnemu použitiu svetla, zvuku a nových technológií dostane neživá architektúra rozmer živej bytosti a my sa tak budeme môcť ponoriť do pútavého vizuálneho predstavenia.

„Svetlo má v našom vedomí zázračnú moc, nie nadarmo sa o dobrých veciach hovorí, že sú svetlom na konci tunela. Vďaka Bielej noci dostáva ďalší rozmer, stáva sa z neho umenie. Čaru svetla podľahol aj Košický samosprávny kraj, ktorý každoročne podporuje festival v rámci dotačného programu Terra Incognita. Po prvýkrát sa do neho župa zapojí aj aktívne a Úrad Košického samosprávneho kraja bude hostiť jednu z tohtoročných najvýraznejších svetelných inštalácií. Viac ako storočná historická budova župného úradu ožije hrou svetiel a zvuku. Pevne verím, že to pandemická situácia dovolí a návštevníci si budú môcť vychutnať premiéru tohto vizuálneho predstavenia,” informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Košický program ďalej obohatí aj Štátna filharmónia Košice, Kino Úsmev, Michal Mitro či pásmo najlepších animovaných filmov pre deti, pripravené v spolupráci s festivalom Fest Anča. V priestoroch Visit Košice sa okrem informácii o Bielej noci môžeme tešiť aj na multimediálnu inštaláciu Planet Košice #2 autorov Richard Kitta a Martin Kolčak a len o kúsok ďalej na multimediálny objekt Andrása Cséfalvaya, Flight to the Sun. V priestoroch košickej synagógy nepochybne zaujme Mário Birmon s pôsobivým objektom Born of New Power, ktorý sa v pravidelných intervaloch „prebúdza k životu” elektrickými výbojmi.

Pestré večery v Tabačke a Kasárňach/Kulturpark

Kasárne/Kulturpark budú po Mestskom parku druhou najbohatšou zastávkou Bielej noci. Tešiť sa môžeme na animované klimatické pásy Borisa Vitázka, morový stĺp Mareka Kvetana, kresby Michaely Chmeličkovej, veselého Panáka_FM z kreatívnej dielne Ové pictures, fotopoint Budúcnosť je vaša od BN Label, pútavú projekciu na objekt Michala Štrompacha či dokonca až dva neprehliadnuteľné svetelné objekty autorskej dvojice Dranga & Zelina.

Významným lákadlom však rozhodne budú aj tanečné performance v Tabačke Kulturfabrik. Košičanka Ariadna Vendelová zostavila site-specific performance pre priestor historického kasárenského schodiska, ktorá v sebe spája prvky tanca, nového cirkusu, pohybovej inštalácie aj happeningu – Ariadna v nej pracuje s telom, svetlom, hudbou a funkčným industriálnym materiálom.

Predstavenie Tomáša Danielisa Mainly Love skúma tradičné vzťahy a ich hodnoty – zamýšľa sa, kde sa vo vzťahoch berie agresia, ako vzniká jej prijatie či dokonca atraktívnosť v očiach súčasnej spoločnosti. Danielisova meta-performance predstavuje jednotlivca vo chvíľach jeho vnútorných rozhodnutí, kedy si kladie otázky ohľadom vlastného rodu, vzťahu k moci, telesných túžob či dôsledkov ich prepojenia. Okrem tanca pracuje s interaktívnym audiovizuálnym prostredím, pričom spracováva úryvky z rozhovorov s mužmi a ženami z „bežných vzťahov”, ako aj s obeťami a páchateľmi násilia. Predstavenie preto nie je vhodné pre maloletých divákov.

Ochutnávka súčasného umenia v uliciach

Hoci vstup k objektom a inštaláciám bude regulovaný, bežná prechádzka košickými ulicami ponúkne výhľad na hneď niekoľko pútavých ukážok súčasného umenia. Aleš Vojtášek ozvláštni balkón Štátnej filharmónie Košice „mestskou džungľou”, v ktorej spolunažíva neskrotná príroda s neónovými symbolmi veľkomiest. Veronika Kocourková na bočnú fasádu OD Urban premietne v otvárací víkend pestrofarebnú animáciu vodného sveta. O 2 týždne neskôr ju na rovnakom mieste prestriedajú s angažovanou projekciou Fragmenty ústavnosti výtvarníčka Ilona Németh a spisovateľ Michal Hvorecký. Vo výklade obchodného domu môžeme sledovať aj nafukovací objekt revoltujúcej zdvihnutej päste umeleckého dua Tkáčová & Chişa. Nad budovou Štátneho divadla Košice budú odbíjať Božie mlyny Pavla Korbičku, Divadlo na Peróne sa 16. októbra predstaví s performance Čajka na skle a širokej verejnosti bude dostupné aj vyššie uvedené monumentálne dielo Afloat na železničnej stanici.

Umenie na cesty

Zaujímavosťou tohto ročníka sú určite aj dve mobilné inštalácie – jedna poteší uši, druhá oči. Erik Sikora s Milanom Kolcunom nás pozvú prechádzať sa ulicami mesta s audionahrávkou v ušiach, aby nás ako svojský, alternatívny sprievodca mohli s vtipom a humorom upozorniť na okolité drobnosti a nečakané prepojenia. Boris Sirka zase pripravil digitálnu verziu jedného zo svojich diel, ktorú si môžeme načítať z QR kódu a cez filter na Instagrame umiestniť kamkoľvek do prostredia. S nadhľadom tak reaguje na situáciu dlhodobo zatvorených galérií a nedostupnosti tradičných ciest umeleckej prezentácie.

 Trpezlivosť, ktorá sa oplatí

Biela noc napokon prinesie do Košíc množstvo zážitkov a podnetov, hoci v inej podobe, ako jej organizátori pôvodne plánovali či dúfali. „Čaká nás pravdepodobne pracovne najnáročnejšie obdobie v histórii festivalu. Veríme však, že Biela noc za to stojí, a sľubujeme, že diela, ktoré sme nemohli priniesť do Košíc tento rok, sa posnažíme predstaviť na niektorom z ďalších ročníkov,” dodáva Zuzana Pacáková na záver.

Praktické informácie

Biela noc Košice: 8. 10. – 24. 10. 2021 (každý piatok, sobotu a nedeľu medzi 18.30 a 22.00 hod.)

Zmena programu vyhradená.

Vstup zdarma – na výnimky vás upozorníme v programe na www.bielanoc.sk a v mobilnej aplikácii Biela noc.

Režim: KOMPLETNE OČKOVANÍ

Do priestoru Bielej noci môžu vstúpiť návštevníci v prípade, že sú minimálne:

  • 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny
  • alebo 21 dní po jednodávkovej vakcíne
  • alebo 14 dní po ktorejkoľvek vakcíne v prípade, že ste v posledných 180 dňoch ochorenie prekonali.

www.bielanoc.sk

www.facebook.com/BielaNoc

www.instagram.com/BielaNoc

Kontaktná osoba: Zuzana Pacáková, 0905 659 356, zuzana@bielanoc.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore