Tlačové správy

Pamätáme a nezabúdame.

27. januára si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Dátum nie je náhodný, keďže 27. januára 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau. Dnes ešte žijú poslední preživší týchto hrôz, a predsa zažívame časy, že sú zľahčované, spochybňované a dokonca popierané. Čoho sa dožijeme o pár rokov? Uvedomme si, že v polovici 20. storočia, ktoré malo byť storočím nebývalého pokroku, sa stačilo narodiť do „nesprávnej“ rodiny, aby vtedajšie režimy poslali ľudskú bytosť do tábora smrti.

Ľudstvo nesmie na tieto hrôzy zabudnúť, inak sa, napriek existencii desiatok tisíc priamych svedectiev a dôkazov, budú šíriť klamstvá skryté za „iný názor“.

Vo svete už niekoľko rokov existuje iniciatíva #WeRemember – pamätáme, nezabúdame a učíme sa z minulosti, aby sme ochránili budúcnosť. Tento rok sa k iniciatíve na Slovensku pridali najvyšší ústavní činitelia, Bratislavský hrad a prezidentský palác budú dokonca tematicky osvetlené. S odkazom sa odfotili mnohí ministri, predsedovia samosprávnych krajov, najvyšší predstavitelia cirkví, herci, akademici a tisíce občanov.

Osobitný odkaz v podobe billboardu sme pripravili obecnému zastupiteľstvu vo Varíne.

Dnes, keď existuje konsenzus o tom, že Tisov režim a jeho činy boli zlom, z ktorého sa treba poučiť, sa varínske zastupiteľstvo rozhodlo stať celoslovenským symbolom zaslepenosti a obmedzenosti myslenia. Odmieta premenovať ulicu pomenovanú po človeku, ktorý bol schopný stáť na čele štátu, ktorý odňal svojim občanom ľudské práva, ukradol majetok, zakázal vykonávať povolanie, vstupovať do verejných priestorov a vzdelávať sa. Vraj Tiso nevedel o existencii plynových komôr? Na „nútené práce“ do Poľska posielal postojačky vo vagónoch pre dobytok aj starcov, starenky a malé deti. Domy a osobný majetok si delili miestni obyvatelia ledva posledný vagón opustil stanicu. Môže niekto tvrdiť, že sa s návratom deportovaných rátalo? Čo je to za človeka a ako musí zmýšľať, ak dopustí, aby bola po protagonistovi takého režimu pomenovaná ulica? Ak je argumentom pre nečinnosť nutnosť vybaviť si nový občiansky preukaz, je to asi ten najrozpačitejší a najsmutnejší argument. Veríme, že mienka absolútnej väčšiny Slovenska zvíťazí nad morálnym suterénom, na ktorý, ako sa zdá, sú aj zákony prikrátke.

Richard Duda
predseda ÚZŽNO

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore