Tlačové správy

Indiánsky sen z Amazonského dažďového pralesa

Bábkové divadlo v Košiciach, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo v sezóne 2021/2022 premiéry štyroch nových bábkových inscenácií. Napriek tomu, že sezónu poznačila pandémia covid-19, úpravy programu a vysielanie on-line sa nedotkli plánu uvedenia štyroch noviniek do stáleho repertoára. V septembri 2021 divadlo predstavilo bábkovú inscenáciu Prečo a už od 25. februára 2022 sa diváci môžu tešiť na rozprávku z Amazonského dažďového pralesa s názvom Indiánsky sen.

Bábkové divadlo v Košiciach (BDK) už roky ponúka príležitosť mladým umelcom, ktorí sa rôznym spôsobom môžu podieľať na živote a tvorbe divadla. Spolupracuje s košickými konzervatóriami, ktoré prezentujú svoje absolventské predstavenia napríklad na letnom festivale VIRVAR – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny. Zároveň mladí umelci pravidelne využívali aj priestor alternatívnej scény Jorik. Túto filozofiu uplatňuje vedenie divadla aj vo vzťahu k inscenačným tímom, ktoré stoja za novými inscenáciami v repertoári BDK. Za novinkou Indiánsky sen je doslova mladá krv Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Autorskú dvojicu tvoria čerství absolventi VŠMU Zarina Hozdić a Michal Slovenský, ktorý je zároveň aj režisérom inscenácie. Scénografka Alena Hanusová je v záverečnom ročníku štúdia scénografie na VŠMU. Jediným „domácim“ členom inscenačného tímu je dramaturg Ivan Sogel, umelecký šéf BDK.

Hra s názvom Indiánsky sen je inšpirovaná legendami a mýtmi amazonských Indiánov. Dejom sprevádza boh Nainema, ktorý ukáže, akú silu majú naše sny a túžby. Vďaka nim vytvorí celý svet, prírodu, ľudí i zvieratá. V prvej polovici inscenácie diváci uvidia stvorenie sveta, ľúbostný príbeh Slnka a Mesiaca, ako aj osud mocného Indiána Tovapoda, ktorý túži po mladej a krásnej Zoé.

V druhej časti sa stretávame s tromi bratmi. Dvaja starší sú leniví a nezodpovední a priživujú sa na svojom najmladšom bratovi Akím. Ten má natoľko dobré srdce, že chodí pravidelne loviť nielen pre seba, ale aj pre nich. Pri jednej výprave sa však započúva do svojho vnútorného hlasu, ktorý ho privedie k najväčšiemu stromu v celej džungli. Ide o čarovný strom, v ktorom sídli duch boha Nainemu. Ten hneď vycíti, aké má Akí dobré srdce a vezme ho za svojho učňa. Z malého Akího sa onedlho stáva rovnako mocný kúzelník, akým bol kedysi Tovapod. Ako to všetko skončí, a či rozum zvíťazí nad chamtivosťou, budeme napäto sledovať spolu s Nainemom.

Scénografka Alena Hanusová vymyslela do hry nesmierne zaujímavé typy rôznych prírodných prostredí, ktoré sa budú na scéne pred divákom otáčať podľa toho, ako sa bude meniť dej inscenácie. Umelecké dielne BDK vytvorili podľa jej návrhov krásne, rozmerovo menšie bábky Indiánov i rôznych zvierat z  Amazonského dažďového pralesa. To všetko si detský i dospelý divák už onedlho vychutná v Bábkovom divadle v Košiciach.

V inscenácii sa predstavia štyria členovia umeleckého súboru BDK – Jana Bartošová, Kristína Medvecká Heretiková, Miroslav Kolbašský a Andrej Sisák. Premiéra sa uskutoční v piatok 25. februára 2022 o 19:00 v sále na Alžbetinej 38 v Košiciach. Inscenácia je vhodná pre rodiny s deťmi od 3 rokov. Vstupenky sú k dispozícii v pokladni BDK na Vrátnej 58 a na webovom portáli www.predpredaj.sk.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore