Tlačové správy

Ponuka knižnice Jána Bocatia počas Týždňa slovenských knižníc

Počas Týždňa slovenských knižníc (TSK), ktorý bude od 28. februára do 6. marca, ponúka  Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach (VKJB), kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, rad zaujímavých podujatí. Pre svojich čitateľov a  verejnosť pripravila literárne besedy, prednášku, tvorivú dielňu, výstavy aj videoprojekciu opery.

Týždeň slovenských knižníc odštartuje v pondelok 28. februára o 17:30 v pobočke KVP na Hemerkovej 39 prednáškou o mede. Hovoriť sa bude o jeho účinkoch, využití pri liečení, ale aj v kuchyni. Prednášať bude lektorka Renáta Zbojanová, podujatie je spojené s tvorivou dielňou zameranou na výrobu sviečok. Z kapacitných dôvodov je na dielňu potrebná registrácia, záujemcovia sa môžu prihlásiť priamo v pobočke na sídlisku KVP.

Fanúšikom opernej hudby je určená videoprojekcia opery Otello talianskeho skladateľa Gioacchina Rossiniho.  Premietať sa bude v utorok 1. marca o 17:30 v hudobnom oddelení knižnice Jána Bocatia na Hlavnej 48.

Na stredu  2. marca o 16:30 je v pobočke VKJB na Terase na Tr. SNP 48 naplánovaná beseda  s obľúbenou slovenskou spisovateľkou Tinou Van der Holland.  Autorka deviatich knižných titulov sa okrem literárnej tvorby venuje aj výtvarnému umeniu. Do povedomia čitateľskej verejnosti sa dostala knihami, v ktorých sa venuje psychológii vzťahov v silných príbehoch (Shalom, Kronika sendvičovej ženy  a iné). Záujem čitateľov vzbudili aj jej historické detektívky Tajomstvo zlatého pokladu, Čierna pani z Kežmarku Biela pani levočská.

Od 2. marca bude v pobočke VKJB na Terase výstava drôtených šperkov umeleckého šperkára Jozefa Sýkoru. Základ jeho tvorby tvoria autorské medené šperky, pričom inšpiráciu nachádza aj v ornamentoch starých šperkov z rôznych častí sveta. Výstava potrvá do konca apríla.

Počas Týždňa slovenských knižníc bude vo štvrtok 3. marca o 17:30 v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5 beseda z cyklu 1+1. Pozvanie prijala prozaička Barbora Hrínová, ktorá za svoj knižný debut Jednorožce získala prestížnu cenu Anasoft litera 2021. Kniha ôsmych poviedok je nevšedným generačným pohľadom na aktuálnu tému inakosti. Ďalším besedujúcim hosťom bude prozaik Richard Pupala, ktorý bol taktiež nominovaný na cenu Anasoft litera za knihy Návštevy, Čierny zošitŽeny aj muži, zvieratá, z ktorých každá bola nominovaná na cenu Anasoft litera. Hudobne spestrí program skupina Soren.  Projekt 1+1 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Tohtoročný 23. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc vyhlásili Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Aktuálny ročník je zameraný na „eko“ aktivity knižníc a ich postupy ohľaduplné k prírode. K takým patrí aj e-magazín Knihy na dosah, ktorý vydáva Verejná knižnica Jána Bocatia. Magazín nemá papierovú, iba elektronickú podobu, keďže knižnica volí citlivý prístup k prírode. Knihy na dosah sa počas 5-ročnej existencie zaradili medzi najčítanejšie magazíny o literatúre na Slovensku.  Vlani si ho prečítalo rekordných 40 100 návštevníkov. Magazín je dostupný cez vlastný portál www.knihynadosah.sk a cez web stránky viacerých slovenských knižníc. Nové autorské príspevky z pera známych slovenských spisovateľov pribudnú aj počas marca, ktorý je tradične mesiacom knihy.

Celkovo má 6 knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja počas Týždňa slovenských knižníc pripravených viac než 40 tematických aktivít a podujatí. Mnohé sa budú konať aj počas marca, ktorý už tradične patrí knihám. Čitatelia si počas Týždňa slovenských knižníc budú môcť uplatniť v rámci vybraných župných knižníc individuálne výhody v podobe odpustenia sankčných alebo registračných či členských poplatkov. Kraj sa aj takýmto spôsobom snaží motivovať čitateľov, aby využili služby knižníc, oboznámili  sa s ich aktivitami a neváhali siahnuť aj po niektorej z kníh.

Kontaktná osoba:

Mgr. Alena Zavocka, manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí VKJB

zavocka@vkjb.sk  tel.: 62 232 31, 62 232 91

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore