Aktuality

Výstava Amaro Papežis vo Východoslovenskej galérii zachytáva návštevu pápeža očami detí z Luníka IX

  • Trvanie výstavy – 23. 2. 2022 – 24. 4. 2022
  • Zánik planéty, Východoslovenská galéria, Hlavná 27, Košice

Amaro papežis znamená v preklade “náš pápež” – názov výstavy, podobne ako všetky fotky, vytvorili deti, ktoré navštevujú komunitné centrum na sídlisku Luník 9. Výstava zachytáva autentický moment života komunity na sídlisku, o ktorom má každý svoj názor, ale málokto ho navštívil. Vďaka fotografi dostali obyvatelia možnosť vyjadriť sa prostredníctvom zaznamenaných obrazov.

Kolektívna výstava vznikla počas návštevy pápeža na Luníku 9 a jej autormi a autorkami je 10 detí, ktoré tento deň zachytávali na jednorazové filmové fotoaparáty. Pohľad detí nie je zaťažený kompozičnými pravidlami či spoločenskými očakávaniami, čím sprostredkúvajú úprimný a nefiltrovaný pohľad nielen na návštevu pápeža, ale na svoje rodiny, priateľov a prostredie, v ktorom žijú.

Fotografia je dostupnejšia ako kedykoľvek predtým. Je najrozšírenejším zdrojom informácií  a rozumie jej každý bez rozdielu národnosti, farby pleti, veku, či náboženského presvedčenia. Fotografie nám otvárajú dvere do komunít, ktoré nepoznáme a vytvárajú priestor pre lepšie pochopenie a prepájanie sa. Výstava vznikla ako spolupráca agentúry ETP Slovensko a kultúrno-komunitného centra KLUB, ktoré plánuje s obyvateľmi Luníka 9 pokračovať v ďalších fotografických aktivitách, workshopoch a výstavách a prispieť tak k dobrej a tolerantnej spoločnosti.

 

Kontaktná osoba:
Dominika Čupková
PR a marketingová manažérka
dominika@vsg.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore