Tlačové správy

Za šťastie sa oplatí bojovať

Predčasniatko v rodine

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja a Občianske Združenie Malíček pripravili v mesiacoch marec – apríl 2022 pre širokú verejnosť putovnú výstavu o predčasne narodených deťoch Narodil sa bojovník.

Pokroky medicíny posledných dvoch desaťročí priniesli výrazné zmeny aj v starostlivosti o budúce mamičky. „Štandardné“ tehotenstvo trvá 40 týždňov. Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. Starostlivosť o predčasne narodené deti je nesmierne náročná.

V roku 2011 založila Ľubica Kaiserová Občianske združenie Malíček. Už 10 rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Vznikol teda z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami. Ako vysvetľuje pani Kaiserová, ktorá je srdcom i dušou združenia a zároveň je i staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou.”

„Výstavu o predčasne narodených deťoch a ich silných príbehoch sme mali u nás pred piatimi rokmi“ povedala riaditeľka knižnice Iveta Kyselová a dodala „Už pri vstupe do budovy zaujali našich návštevníkov a skvelý ohlas mali i prednášky spojené s prezentáciou pre študentky strednej zdravotníckej školy. A tak sme sa rozhodli túto tému života opäť priniesť do našich priestorov. Výstavou chceme poukázať aj na to, aké obrovské množstvo práce odvádzajú lekári a sestry na neonatologických oddeleniach po celom Slovensku.“

K výstave sa vyjadrila aj Ľubica Kaiserová z OZ Malíček „Osveta je v prípade predčasného pôrodu a predčasne narodeného bábätka mimoriadne dôležitá. Sme preto veľmi radi, že sa putovná výstava ´Narodil sa bojovník´ dostane vďaka Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave do širokého povedomia tunajšieho regiónu. Za každou fotkou sa totiž skrýva reálny príbeh odvážneho dieťatka, jeho statočnej rodiny, tímu zdravotníkov a veľmi náročný boj a dlhá cesta, kým sa ich príbeh naplnil rodinným šťastím.“

Výstavu fotografií „Narodil sa bojovník“ s príbehmi malých bojovníkov a ich rodičov z celého Slovenska si bude možné pozrieť v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová ul. č. 3 od 1.marca do 30. apríla 2022 v čase výpožičných hodín knižnice a vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt: www.kniznica-rv.sk      E-mail  kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa: Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel.: 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj: www.malicek.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore