Tlačové správy

Prešovský PUĽS a jeho „Návraty“ v Kunsthalle v Košiciach pre Ukrajinu

Pozývame vás na stretnutie s nezameniteľnou krásou ľudového tanca a spevu Rusínov a Ukrajincov, ale aj ďalších národností. Do košickej Kunsthalle / Haly umenia zavíta v sobotu 26. marca 2022 o 17:00 hod. jediný národnostný profesionálny súbor na Slovensku – populárny Poddukelský umelecký ľudový súbor známy ako PUĽS, ktorý svojim umením rozdáva radosť nielen na Slovensku už viac ako 65 rokov.

Po dlhšej dobe zavítajú tanečníci a speváci PUĽSu do Košíc so svojim najnovším predstavením NÁVRATY, ktoré je vytvorené z najhranejších a divácky najúspešnejších kompozícií významných slovenských a zahraničných tvorcov počas celého pôsobenia telesa.

Dramaturgia PUĽS-u sa v prvom rade zameriava na tradície Rusínov žijúcich na východnom Slovensku, ale tiež na folklór ostatných regiónov Slovenska, prekomponujúc ho do vyššej scénickej formy. Vo svojom repertoári má PUĽS aj tance z okolitých krajín. PUĽS je jedinečným telesom, čo je viditeľné na predstaveniach, v ktorých sa snúbi živelnosť hrdého naturelu s vycibreným citom pre poetiku. Koncerty PUĽS-u sú emotívne, myšlienkovo bohaté, divák má možnosť nielen sa odreagovať, ale tiež načerpať množstvo pozitívnej energie. Počas bohatej histórie sa v PUĽS-e vystriedalo viac ako 500 profesionálnych umelcov. Mnohí z nich vo svojej kariére pokračovali v iných telesách na Slovensku alebo v zahraničí. Bývalí členovia PUĽS-u  vedú amatérske súbory alebo sa ako pedagógovia venujú výchove mladej umeleckej generácie. Súbor od svojho vzniku absolvoval viac ako desaťtisíc predstavení doma a desiatky zahraničných zájazdov.

Organizátorom koncertu je OZ KARPATY KOŠICE a Ukrajinský národný zbor Karpaty v rámci projektu „Leť naša pieseň“ v spolupráci s K13 – Košické kultúrne centrá. Projekt je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín KULTMINOR.

Vstupné je 5 EUR. Vstupenky si môžete zakúpiť online na www.k13.sk alebo rezervovať prostredníctvom správy na sdohovic@gmail.com.

Svjatoslav Dohovič, zbormajster Ukrajinského národného zboru Karpaty

tel.: +421 917 489 642
mail: sdohovic@gmail.com

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore