Aktuality

Náš Lacko odišiel… (Za Ladislavom Csikym)

Vo veku 68 rokov prehral boj s chorobou kameraman košického televízneho štúdia Ladislav Csiky. Takmer 40 rokov nepustil z rúk kameru, a tak bilancia jeho tvorby je obrovská.

Okrem tisícok spravodajských a športových šotov pripravil do vysielania ako kameraman, hlavný kameraman a aj režisér vyše 500 programov. Boli to Duchovné slová, Dobré zvesti, prenosy z bohoslužieb, Kvartetá, záznamy z festivalov, či divadelných predstavení, dokumentárne i hrané filmy a mnohé ďalšie.

Kamera bola pre Lacka Csikyho nielen nerozlučnou kamarátkou, ale neraz aj jeho štít, za ktorým sa skryl. Či už vtedy, keď sme mu len chceli zagratulovať k narodeninám, alebo vtedy, keď si mal ísť na pódium prebrať ocenenie. A tých nebolo málo. Doma aj v zahraničí. Za film Návrat tanečnice, Za pieseň pre mamu, za Zmiešané manželstvá, alebo za Dirigenta v gulagu.

Takmer 30-ročnú kapitolu v jeho živote má tvorba pre národnostné menšiny. „Vy ste náš“, vraveli mu Maďari, keď nakrúcal Maďarský magazín. To isté o ňom hovorili Rómovia, Rusíni, Ukrajinci, Česi a mohli by sme menovať i ďalšie národnosti.

Na podujatiach bol neviditeľný, ale jeho zábery mali oči a hlavne srdce. Aj preto ho nik neoslovil inak ako „náš Lacko“. V tom oslovení je všetko. Jeho slušnosť, jeho profesionalita, jeho empatia a aj jeho vzťah k práci, ku kolektívu národnostnej redakcie v Košiciach i k milujúcej rodine v Prešove.

Náš Lacko odišiel, ale život, ktorý zachytil svojou citlivou kamerou, tu ostáva.

Redakcia národnostného vysielania
Rozhlas a televízia Slovenska
Rastislavova 13, 043 07 Košice
http://www.rtvs.sk

Správu o odchode dobrého človeka, večne usmiateho kolegu Ladislava Csikyho so zármutkom prijala aj Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach a všetci novinári z východného Slovenska, pre ktorých bolo cťou tohto vzácneho človeka poznať. Rodine, priateľom a kolegom z RTVS vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke!

Posledná rozlúčka s Ladislavom Csikym sa uskutoční v piatok 6. mája 2022 o 10:00 hod.  v Dome smútku v Prešove.

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore