Tlačové správy

KHJ 22: Magdalena Kožená, Ondřej Havelka & Melody Makers

Výnimočnú príležitosť zažiť si autentický swing a džez na vlastné uši dostanú návštevníci festivalu Košická hudobná jar. O interpretáciu sa postará hviezdna mezzosopranistka Magdalena Kožená a obľúbený zabávač Ondřej Havelka s jeho orchestrom Melody Makers. Na koncert unisono pozývajú jednoznačnou výzvou – Príďte sa vyšantiť, a to v stredu 18. mája 2022 o 19:00 do Domu umenia v Košiciach.

 

Magdalena Kožená už dlho prekvapuje a okúzľuje originálnymi projektmi, v ktorých elegantne a s dych vyrážajúcou virtuozitou putuje všetkými historickými epochami klasickej hudby. Tentoraz publiku ponúkne koncertný program, ktorý je naozaj nečakaný a v pravom slova zmysle výnimočný. Svetoznáma mezzosopranistka sa rozhodla na chvíľu opustiť svet klasickej hudby a zaflirtovať si s ľahkými múzami. Pre svoj výlet do sveta klasického amerického muzikálu si zvolila autora skutočne oduševneného a nesmierne vtipného – Colea Portera. Jeho slávne, džezom inšpirované hity zaspieva so sprievodom Ondřeja Havelku a jeho Melody Makers, orchestra, ktorý predstavuje svetovú špičku v oblasti autentickej interpretácie džezu, swingu a tanečnej hudby 30. a 40. rokov. O transkripcie a aranžmány sa postaral slovenský trubkár Juraj Bartoš. Zaznejú slávne melódie Night and Day, I’ve Got You Under My Skin, Love For Sale alebo Begin The Beguin v podaní Magdaleny Koženej, ktorá divákov pozýva slovami „Let’s Misbehave!“ – Poďme sa vyšantiť!

O zrodení myšlienky tohto projektu Magdalena Kožená hovorí: „Som obdivovateľkou Elly Fitzgerald, Billie Holiday, Peggy Lee a ďalších džezových legiend. Ich nahrávky patria k mojim najobľúbenejším. Pustiť sa sama do tohto repertoáru som sa však dlho nevedela odhodlať. Mnohé výlety klasicky školených spevákov do sveta ľahších múz mi nepripadali vydarené. Inšpirovalo ma však počúvanie nahrávky piesní Colea Portera s Fredericou von Stade. Bez akejkoľvek snahy meniť svoj spôsob spevu prepožičala Porterovým piesňam veľký šarm a posunula ich do inej, zaujímavej dimenzie. Keď potom prišla výzva k tvorbe netradičného, odvážneho projektu, rozhodla som sa, že predsa len skúsim predstaviť poslucháčom svoje vlastné poňatie týchto nadčasových melódií.“

Elegancia v hudbe

Česká mezzosopranistka Magdalena Kožená patrí medzi najvyhľadávanejšie speváčky súčasnosti. Túto jej pozíciu dokladá rad domácich i zahraničných ocenení aj úspešné nahrávky pre spoločnosti Deutsche Grammophon Gesellschaft, EMI Classics, Linn Records či Pentatone. Z početných súťažných úspechov je najvýznamnejšie absolútne víťazstvo v 6. medzinárodnej súťaži W. A. Mozarta v Salzburgu v roku 1995. Za svoje nahrávky získala speváčka všetky významnejšie ocenenia udeľované hudobnými časopismi, vrátane prestížnych Gramophone Awards v niekoľkých kategóriách. Piesne, čo odznejú v Dome umenia, možno počuť na swingovom albume Cole Porter, ktorý vydala Magdalena Kožená na svojom vlastnom labeli Brnofon. Umelkyňa je pravidelnou hostkou popredných svetových koncertných pódií a renomovaných festivalov. Svoj vyhlásený cit pre interpretáciu starej hudby ponúka za sprievodu vynikajúcich súborov dobových nástrojov. Je tiež rešpektovanou opernou speváčkou, ktorej aplaudujú operné domy celého sveta, londýnsku Covent Garden či newyorskú Metropolitnú operu nevynímajúc.

Zvesela a autenticky!

 Ondřej Havelka a jeho Melody Makers sa zaoberajú autentickou interpretáciou populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku tridsiatych rokov až k raným štyridsiatym rokom. Pestrý repertoár zahŕňa atraktívne skladby širokého žánrového spektra, sweet and hot, od hollywoodskych muzikálov až po vrcholné čísla swingových big-bandov. Štylizácia koncertnej šou sa riadi vo všetkých detailoch typickými dobovými spôsobmi, počnúc kostýmami a účesmi interpretov až po celkovú réžiu predstavenia. Vitálny džezový výraz interpretov je umocňovaný zmyslom pre šou, nadhľadom a humorom. Strhujúca hra orchestra je korunovaná výkonmi sólistov. Použitie autentických hudobných nástrojov, pietny prístup k rekonštrukcii autentických aranžmánov, systematické štúdium a osvojovanie si dobových interpretačných techník prinášajú nečakané, očarujúce výsledky v podobe autentického zvuku, ktorý poznáme z dobových nahrávok či filmov.

Ondřej Havelka je hercom, scenáristom, režisérom a umeleckým riaditeľom Melody Makers. Všestranne talentovaný zabávač žije od svojich študentských rokov pre džez a swing. Interpretácii džezovej a populárnej hudby 20. a 30. rokov sa venuje ako spevák, tanečník a steper. Natočil 6 albumov s Original Prague Syncopated Orchestra a v roku 1996 mu Akadémia Czech Grammy udelila titul Jazzman roka.

Mimoriadny koncert Magdalena Kožená, Ondřej Havelka & Melody Makers sa uskutoční v stredu 18. mája o 19:00 v Dome umenia v Košiciach.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore