Tlačové správy

Dni Spišského Jeruzalema zavítajú na Spiš už po deviatykrát

Kalvária v Spišskej Kapitule je nazývaná aj „slovenským Jeruzalemom“, festival Dni Spišského Jeruzalema pripomenie jej históriu aj význam

Spišský Jeruzalem ponúkne aj tento rok priestor na modlitbu, meditáciu, či obdivovanie prírodných krás.  Mesto Spišské Podhradie a vzácne prírodné aj historické lokality, ktoré sa nachádzajú v jeho bezprostrednom okolí, v termíne od 27. do 29. 5. 2022 ožijú návštevníkmi. Už po deviatykrát odštartuje duchovno – kultúrny festival Dni Spišského Jeruzalema. Podujatie je, okrem iného, zaujímavé aj v tom, že lokalita sa nachádza na hranici dvoch krajov, preto na príprave festivalu participuje Košický aj Prešovský samosprávny kraj spolu so Spišským biskupstvom a mestom Spišské Podhradie. Hlavným koordinátorom podujatia je Spišské kultúrne centrum a knižnica Spišská Nová Ves, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Program tohto ročníka sa nesie v duchu projektu pápeža Františka „Rok Rodiny Amoris Laetitia“ a dáva viac priestoru aktivitám zameraným na rodiny.

„Pútnický turizmus má svoju váhu aj opodstatnenie v každej dobe už po stáročia. Na Slovensku sa nachádza viac ako 100 kalvárií, tá pri Spišskej Kapitule je pravdepodobne najstaršou z nich, nazývaná je aj „slovenský Jeruzalem“. Sedem kaplniek, ktoré sa tu nachádzajú, predstavujú jeruzalemské hradby, vďaka ich umiestneniu sa môžeme na chvíľu preniesť do svätého mesta. Aj preto je toto miesto unikátne a zaslúži si, aby sme ho zveľaďovali. Festival Dni Spišského Jeruzalema pripomína históriu aj význam tohto miesta pre návštevníkov a prináša im jedinečný duchovný zážitok,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Nosnú časť programu budú aj tento rok tvoriť duchovné podujatia, v piatok sa uskutoční pobožnosť krížovej cesty a v sobotu pútnická sv. omša. Spestrením podujatia bude evanjelizačný večer s katechézou k Roku rodiny a nočné meditácie nad tajomstvom Bielej soboty v Kaplnke Svätého Kríža. Chýbať nebudú ani koncerty organovej i  gospelovej hudby, ale aj zborové vystúpenie či scénické stvárnenie pašiových udalostí v priestoroch Biskupskej záhrady. Pripravený je aj koncert Simy Magušinovej. Malým aj veľkým návštevníkom budú k dispozícii tvorivé dielne, skautský dvor či terénna hra pre rodiny i turistický vláčik. Návštevníci si môžu Spišský Jeruzalem prezrieť aj z konského povoza, či „z neba“. Súčasťou programu totiž budú aj kotvené lety balónom.

„Dni Spišského Jeruzalema je výnimočným duchovno-kultúrnym festivalom na Slovensku a ja som veľmi rád, že sa viaže práve k tomuto miestu v Prešovskom kraji. Teší ma, že sme opäť mohli participovať na tomto podujatí a zviditeľniť tak kalváriu, ktorá nemá na Slovensku obdoby. Verím, že návštevníci pocítia dotyk a „genius loci“ tohto unikátneho miesta počas celých troch dní festivalu,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Dejiskom podujatia bude hlavne vzácna kalvária zo 17. storočia. Kaplnky, ako aj ďalšie barokové sakrálne pamiatky v časti zvanej Pažica nápadne pripomínajú staroveký Jeruzalem. Lokalita je však vzácna aj svojimi prírodnými danosťami a ako súčasť Spišskopodhradských travertínov je chránená pamiatkovými zákonmi i legislatívou o ochrane prírody.

Na podujatí sa partnersky podieľa Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska Prešov, Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni a Podtatranské osvetové stredisko v Poprade.

JUDr. Anna Terezková

vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK
Košický samosprávny kraj

+421918 766 004

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore