Tlačové správy

Košice počas nadchádzajúceho víkendu potvrdia svoje renomé bašty dráhového golfu

Košice sú tradičnou baštou dráhového golfu (ďalej DG). Tento šport vznikol pred takmer 90-timi rokmi kvôli priblíženiu klasického golfu verejnosti. Hrá sa na 18 dráhach. Na Bankove je typ miniaturgolf (mtg). Eternitové dosky sú umiestnené v železnej konštrukcii. Je to  prvé ihrisko na Slovensku, ktoré vzniklo v r. 1972 na popud Ing. Karola Semana (neskorší riaditeľ ZOO). Následne vznikol v Slávii VŠT Oddiel DG, ktorý slávi tohto roku 50. výročie vzniku.

Ďalšími normalizovanými ihriskami je typ minigolf (je na Aničke), tzv. FILZ (filcový koberec položený v drevenej alebo kovovej konštrukcii) a v posledných rokoch veľmi populárny Adventuregolf. V ČR aj iných krajinách sú nenáročné ihriská umiestnené aj v interiéroch. To umožňuje hrať  celoročne. Existuje minigolfová liga a súťaže jednotlivcov, ktoré sa hrajú na eternite, minigolfe a na filzi,  a zvlášť súťaže a ligy v adventure golfe. Niektorí hráči hrajú oba typy súťaží.

Pozoruhodné na golfe je to, že má kategórie až po seniorov, a umožňuje venovať sa niečomu až do staroby. Začať sa dá v akomkoľvek veku, môžu sa mu venovať celé rodiny v rôznych kategóriách.

Oddiel Slávia VŠT zaznamenal viacero úspechov. V celoštátnej 1. lige družstiev sa umiestňoval na medailových pozíciách, jednotlivci prenikli do reprezentácie ČSSR. Pozoruhodné bolo 5. miesto Igora Paloviča v r. 1986 na ME.

Po rozdelení Československa sa stal následníckym klubom GK Bankov. Vyhral posledné dva ročníky slovenskej ligy družstiev a momentálne je  opäť na prvej pozícii. Jeho člen Jaroslav Murín sa umiestnil  na Majstrovstvách sveta v Pekingu na 41. mieste. V kádri reprezentácie SR je ďalší hráč Lukáš Barylik, v seniorskej kategórii SR je  Peter Murín.

V r. 1999 sa uskutočnili na betónovom ihrisku Anička ME juniorov.

V súčasnej dobe je slovenský dráhový golf z ekonomických dôvodov  pozadu za európskou špičkou. Hrá sa vyložene na amatérskej úrovni, hráči si všetko platia. Veľké vzdialenosti, drahá výbava (jedna loptička stojí cca 20e a potrebujete 60-80) ako aj  neúčasť sponzorov je limitujúca pre rozvoj športu, ktorý ale poskytuje obrovské možnosti sebarealizácie.

Nadchádzajúci víkend (28. – 30.5.2022) sa uskutoční na Hornom Bankove 4.kolo  ligy DG družstiev a zároveň turnaj jednotlivcov SR. Usporiadateľom je druhý košický klub  MCC Košice. Golfisti GK Bankov na tomto turnaji chcú rázne vykročiť k obhajobe titulu z minulých dvoch rokov. Turnajov  jednotlivcov v SR  sa sporadicky zúčastňujú aj slovenskí hráči, pôsobiaci v zahraničných kluboch, očakávame aj teraz účasť niektorých z nich. Turnaj sa začína v nedeľu o 9:00 hod., predpokladané ukončenie je okolo 16:00 hod.

V sobotu budú na ihrisku trénovať všetci účastníci, je tu príležitosť vidieť ich majstrovstvo zblízka. Navrhujeme účasť športových novinárov v sobotu o 16:00 hod. pred slávnostným nástupom, kedy by sme sa im mohli venovať a vysvetliť im všetko o tomto športe.

V nedeľu je  vstup k dráham obmedzený, ale je to za doprovodu usporiadateľov tiež možné.

Kontakt na organizátora:   

Jozef Kudernáč

mail kudernac@gmail.com,

mob. 0948192372

Velky Krtis 2022-golf-výsledková listina a rebríčky

 

Greengolf (FILZ)  Olomouc                                                                                                                             Krytý Olomouc

 

Krytý mtg Praha                                                                                                 Oščadnica adventure

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore