Tlačové správy

Východoslovenská galéria pozýva na Darwinianu Andrása Cséfalvaya

  • Vernisáž: 2. 6. 2022 o 18:00
  • Trvanie výstavy: 3. 6. 2022 – 28. 8. 2022
  • Výstavná sieň A, Hlavná 27, Košice

Východoslovenská galéria v Košiciach, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pozýva na vernisáž výstavy András Cséfalvay – Darwiniana: koncept súťaže v prírode a jeho pôvod v jazyku kapitalizmu, ktorá sa uskutoční 2. 6. 2022 o 18:00 v priestoroch Východoslovenskej galérie na Hlavnej 27 v Košiciach.

Pochopenie moci a dominancie, dôležitosti úrovní biodiverzity a zrodu konkurencie, to všetko je spojené s históriou evolúcie. Súťažiť je prirodzené. Robia to všetky zvieratá. Alebo tak si hovoríme a vyvodzujeme závery pre naše sociálne správanie, ktoré odzrkadľuje vonkajší prírodný svet. Ak sa priblížime k základným textom evolučného výskumu, uvidíme, ako sú niektoré vzory objavené vo vtedajšom prírodnom svete inšpirované Malthusom alebo ekonomickým prostredím 18. storočia. Konkurencia je prirodzená, pokiaľ je náš model prírody postavený na myšlienkach súťažiacich jednotiek.

András Cséfalvay je vizuálny umelec, vytvára príbehy, inštalácie, videá s použitím digitálnych technológií.  Venuje sa vzťahu kultúry a technológií, politickým a etickým aspektom „načúvania“ ne-dominantným hlasom, interpretáciám sveta. Zaujíma sa o ne-antropocentrické naratívy vo filozofii a prírodných vedách.  Jeho posledné projekty sa týkali vzťahu astronómov a pôvodných obyvateľov pri stavaní ďalekohľadu na Mauna Kea na Hawaji, letu dinosaurov a spôsobu prežitia vyhynutia, prekategorizácia planéty Pluto a spôsob vedeckej kategorizácie. Je spoluzakladateľom platformy digitálnych umení na Vysokej škole výtvarných umení.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Kontaktná osoba:
Dominika Čupková, PR a marketingová manažérka
dominika@vsg.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore