Tlačové správy

Leto v parku potešilo kvalitným programom

Emir Kusturica. foto: Tomáš Čižmárik
Emir Kusturica. foto: Tomáš Čižmárik

Emir Kusturica. foto: Tomáš Čižmárik

Približne 3,5 tisíca návštevníkov, 15 výborných, kvalitných koncertov, vrátane vystúpenia svetoznámeho filmára Emira Kusturicu s jeho No Smoking Orchestrom a vynikajúcej Jany Kirchner, či sedem divadelných  predstavení  a bohatý, rôznorodý sprievodný program pre detí i dospelých je v skratke vizitka 4. ročníka festivalu Leto v parku. Skončil v nedeľu a podľa organizátorov z tímu n. o. Košice 2013 dopadol výborne. „Určite by sme boli radšej, keby sme mali väčšiu návštevnosť,  ale je to prvý rok, čo sme stanovili vstupné a preto považujeme za úspech, že napriek tomu a ku koncu týždňa pokazenému počasiu prišlo dosť  ľudí, ktorí si uvedomujú, že aj za kultúru  je treba zaplatiť,“  konštatoval projektový manažér festivalu Jozef Môcik. „Pre nás je to ale zároveň výzvou, aby sme do budúcna urobili festival tak, aby ponúkaným programom, kvalitou a zabezpečením služieb naplnil očakávania a aby ľudia za vstupné dostali to, čo si zaslúžia a za čo zaplatia,“ dodal Môcik.

Emir Kusturica and No smoking orchestra na festivale Leto v parku 2012. Foto: Tomáš Čižmárik

Emir Kusturica and No smoking orchestra na festivale Leto v parku 2012. Foto: Tomáš Čižmárik

Festival Leto v parku patrí medzi kľúčové podujatia projektu Košice  – Európske hlavné mesto kultúry 2013 a nie je len o koncertoch a o hudbe.  Ako mestský festival sa snaží vytvárať osobitú atmosféru a aj umelecky sa prepájať s prostredím.  Príkladom môže byť prekvapujúca, príjemná zmena areálu letného kúpaliska Ryba na Aničke, ktorú vytvorila svetelná inštalácia, využívajúca prírodný motív jazierka. „Počas Leta v Parku a uskutočnil workshop Lighting design Ryba-Anička pod vedením dvojice Haz Lighting design, ktorú tvoria Mexičanka Laura Murguía  a Slovák  Pavol Sabol. Ich projekt bol vytvorený špeciálne pre festival a je jedným z radu workshopov v rámci programu Smarter&Worker projektu Creative Industry Toolkit 2012, podporeného Ministerstvom kultúry SR,“ priblížil pôvod inštalácie Michal Hladký, projektový manažér Creative Industry Toolkit . Ako spresnil, workshop bol zameraný na prácu so svetlom, svetelný design a vytvorenie site specific inštalácie tak, aby ideovo zapadla do kontextu kúpaliska ako špecifického verejného priestoru. Okrem práce so svetlom autori vytvorili aj objekty, ktoré pomohli dotvoriť celkovú scenériu a pracovali s motívom jazierka, ktoré využili ako reflexnú plochu na znásobenie účinku inštalácie. Areál ozvláštnili aj ďalšie umelecké inštalácie lokálnych umelcov. Tak vznikla pre 4. ročník aj trojrozmerná, nasvietená inštalácia kartónovej figuríny jeleňa od Rada Sinčáka.

Leto v parku 2012

Leto v parku 2012

Podľa organizátorov po bezpečnostnej aj organizačnej stránke bol festival bez akýchkoľvek závažných problémov. „Určite ľudia v okolí vedeli, že sa festival koná a bolo ho počuť. Žiadne vážne sťažnosti však nebolo potrebné riešiť. Snažili sme sa dodržiavať nočný pokoj a zvuk nastaviť a orientovať tak, aby bol primeraný. Doprava bola zvládnutá, nestali sa žiadne úrazy, nikto nemusel vyhľadať lekárke ošetrenie a nemusela zasahovať ani bezpečnostná služba,“ uviedol Môcik. Významnú úlohu pri zabezpečovaní poriadku a organizácie festivalu, ako už tradične, zohrali miestni mladí dobrovoľníci, ktorých sa denne v areáli pohybovalo okolo dvadsať až tridsať. „Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí nám pomohli s festivalom bez nároku na odmenu. Boli to zväčša mladí ľudia, ktorí svojím skvelým prístupom pomohli vytvoriť pohodovú,  priateľskú atmosféru Leta v parku,“ dodal projektový manažér festivalu.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore