Tlačové správy

Kde sú hranice fotografie? Unikátne foto experimenty v Galérii umelcov Spiša

  • Miesto: Galéria umelcov Spiša  – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves
  • Výstava: Nadia Rovderová: FOTOFATAL & Suzanne Pastor: PASTORAL
  • Termín výstavy: do 3. 7. 2022
  • Podujatie: Orbis Pictus: Rozhovory o umení. Fotografia v tretej dimenzii.
  • Termín podujatia: streda, 29. 6. 2022, 17.00 – 19.00
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0948 882717
  • Autorka TS: Mgr. Veronika Fitzeková, fitzekova@gmail.com
  • Na stiahnutie: www.gus.sk

Američanka s nemeckými koreňmi a Slovenka žijúca Prahe. Dve umelkyne a množstvo fotografií a netypických objektov – to všetko sa stretlo na unikátnom  medzinárodnom výstavnom projekte Nadia Rovderová: Fotofatal & Suzanne Pastor: Pastoral v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Renomované fotografky vystavujú po celom svete a po prvýkrát sa stretli na spoločnej prezentácii na Slovensku pod kurátorskou taktovkou Lucie Benickej.

Suzanne Pastor ponúka viac ako štandardnú fotografiu – jej diela majú často podobu netradičných trojrozmerných umeleckých objektov. Sú ručne kolorované, trhané, vrstvené, skladané, pribíjané, kombinované s historickými fotografiami, s časťami  textu, alebo inými predmetmi. Kreatívna sedemdesiatnička je špeciálne známa najmä svojimi sklenenými knihami ‒ plastikami, ktoré kombinujú text a obraz. Diela Američanky Suzanne Pastor sú v zbierkach múzeí v Nemecku, USA, Izraeli, Francúzsku, aj Česku a do konca júna ich môžu obdivovať aj návštevníci Galérie umelcov Spiša (GUS) v Sp. Novej Vsi.

Popradčanka Nadia Rovderová vystavovala v Česku, Poľsku, Nemecku, vo Francúzsku, v Talian-sku, Maďarsku, Japonsku a ďalších krajinách. Jej fotografická tvorba nadväzuje na záľubu v maľbe – vznikajú originálne foto-obrazy, v ktorých sa rada “hrá” s chybami na fotografii, takže vznikajú aj nezaostrené či preexponované diela. Tvorba Nadie Rovderovej zahŕňa všetky druhy fotografie – od čiernobielej, farebnej, cez digitálne snímky, až po experimenty so skenerom. Galéria umelcov Spiša siahla po jej projekte Fotofatal, ktorý predstavuje viac ako dvadsaťročný intímny fotografický denník autorky.

„Vizuálna poézia fotografických malieb Nadi Rovderovej je konfrontovaná s experimentami Suzanne Pastor, ktoré evokujú slobodu formy a materiálu. Výstava ako dialóg fotografie, objektov a inštalácií dopĺňa prezentáciu súčasnej fotografie v stredoeurópskom kontexte a je prvou spoločnou prezentáciou autoriek na Slovensku,“ komentuje výstavu riaditeľka GUS a kurátorka výstavy Lucia Benická. Ako dodala, „výstava je súčasťou dramaturgického cyklu Dvojice, v ktorom uvádzame dialógy vybraných umelcov a uvádzame ich tvorbu vo vzájomných prepojeniach.“

Galéria umelcov Spiša realizuje projekt v spolupráci s pražskou galériou Art in Box a Domom fotografie.

Unikátna výstava  Nadia Rovderová: Fotofatal & Suzanne Pastor: Pastoral je návštevníkom prístupná v Galérii umelcov Spiša už len do 3. júla. Posledná možnosť stretnúť osobne priamo obidve autorky bude v stredu 29. júna o 17-tej hodine na Rozhovoroch o umení Orbis Pictus. 

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne. V tomto roku si pripomína 35. výročie založenia. Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región. V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond tvorí 2 446 výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách – Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore