Aktuality

Druhý ročník ceny Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku: Výzva na podávanie nominácií

• výročná cena udeľovaná za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore a ochrane základných hodnôt EÚ
• víťaz volený nezávislou porotou zloženou zo zástupcov tlače a občianskej spoločnosti
• finančná odmena vo výške 20.000 eur
• slávnostné odovzdávanie ceny v polovici októbra pri príležitosti výročia zavraždenia Daphne Caruanovej Galiziovej

Európsky parlament na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyhlásil výzvu na podávanie nominácií na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku.

Cena sa udeľuje každoročne za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore alebo ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, zásada právneho štátu a ľudské práva.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola pri tejto príležitosti vyhlásila: „Odkaz Európskeho parlamentu je jasný: Európa stojí za tými, ktorí hľadajú pravdu. Pero Daphne bolo umlčané, pretože odhaľovala pravdu. Nikdy by sme nemali dopustiť, aby sa novinári stali terčmi a obeťami. Európsky parlament bude prostredníctvom tejto ceny brániť slobodu prejavu, pluralitu médií a kvalitnú žurnalistiku a pomôže odovzdať tieto hodnoty budúcim generáciám.“

Cena Daphne Caruanovej Galiziovej je určená profesionálnym novinárom a tímom profesionálnych novinárov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí predložia príspevok zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. Ocenenie má podporovať a vyzdvihovať dôležitosť profesionálnej žurnalistiky pri ochrane slobody, rovnosti a príležitostí.

O víťaznej nominácii rozhodne nezávislá porota zložená zo zástupcov médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov EÚ, ako aj zástupcov hlavných európskych novinárskych asociácií. Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutočňuje okolo 16. októbra, keď si pripomíname výročie zavraždenia Daphne Caruany Galizie.

Ocenenie, spolu s finančnou odmenou vo výške 20.000 eur, je výrazom toho, že Európsky parlament jednoznačne podporuje investigatívnu žurnalistiku a dôležitosť slobodnej tlače. Parlament v ostatných rokoch varoval pred pokusmi o oslabenie plurality médií v krajinách Európskej únie, ako aj za jej hranicami. Poslanci odsúdili útoky na novinárom, a to najmä zo strany politikov, a vyzvali Európsku komisiu, aby predložila legislatívny návrh zameraný proti neopodstatneným žalobám. Návrh, ktorý by mal vyriešiť zneužívanie žalôb voči novinárom a aktivistom, bol predstavený 27. apríla.

Novinári môžu svoje články zasielať online prostredníctvom webovej stránky https://daphnejournalismprize.eu/ do polnoci (SEČ) z 31. júla na 1. augusta 2022.

Kto bola Daphne Caruanová Galiziová?

Daphne Caruanová Galiziová bola maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka, ktorá podrobne informovala o korupcii, praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a súvislostiach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Po tom, ako čelila obťažovaniu a hrozbám, bola 16. októbra 2017 zavraždená pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Obrovská vlna nevôle, ktorá sa zdvihla v reakcii na postup orgánov pri vyšetrovaní jej vraždy, napokon viedla k odstúpeniu premiéra Josepha Muscata. Poslanci EP kritizovali zlyhania, ktoré sprevádzali vyšetrovanie, a v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby prijala náležité opatrenia

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore