Tlačové správy

GUS: Miesto plné zážitkov jubiluje – v júli predstavia unikátny 35-ročný príbeh Galérie umelcov Spiša

  • Miesto: Galéria umelcov Spiša  – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves
  • Výstavy k 35. výročiu GUS:  Artis Monumentum; Robo Kočan: Príbehy v depozitároch;

                                                                 Human Animal II.: Vlk sýty, ovca celá, prasa vysmiate;

                                                                Edita Voluščuková: Laboratórium

  • Vernisáž výstav: streda, 13. júla 2022 o 17.00
  • Termín výstavy: 13. 7. 2022 – 6. 11. 2022
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0948 882717
  • Autorka TS: Mgr. Veronika Fitzeková, fitzekova@gmail.com
  • Na stiahnutie: www.gus.sk

Najmladšia pamäťová inštitúcia na Slovensku si 13. júla pripomenie 35 rokov od svojho založenia.

Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja od roku 1987 zorganizovala 484 výstav a 4 448 rôznych programov, ktoré spoločne navštívilo viac ako 650 tisíc návštevníkov. „Je to 18-krát viac ako obyvateľov Spišskej Novej Vsi,“ pripomína riaditeľka Lucia Benická a dodáva, že za tri a pol desaťročia sa podarilo zvýšiť počet zbierkových predmetov z pôvodných 520 na 2 446 predmetov. Galéria predstavila viac ako 2 500 umelcov, vydala takmer sto katalógov a v špecializovanej knižnici zhromaždila vyše 4 700 odborných publikácií. „Sú to ohromujúce čísla. A všetky sú súčasťou projektu Artis monumentum. Je to vlastne 35-ročný príbeh Galérie umelcov Spiša, ktorá sa stala pamätníkom umeleckého výtvarného života na Spiši. Nadväzuje na výstavu Kontajner spomienok spred piatich rokov. Vytvorili sme „portál spomienok“, ktorý prináša stručný a prehľadný príbeh o histórii galérie. Návštevníkom ponúkneme pohľad „za oponu“ našej štandardnej výstavnej a odbornej práce,“ opisuje jednu z pripravovaných výstav riaditeľka galérie.

So zákulisím, do ktorého sa návštevníci bežne nedostanú, súvisí aj ďalší pôsobivý projekt pri príležitosti jubilea. Výstava fotografií Príbehy v depozitároch odhaľuje „trináste komnaty“ v slovenských galériách – depozitáre. Tieto verejnosti neprístupné priestory ukrývajú odložené sochy, výtvarné diela a ďalšie zbierkové predmety. Ako hovorí Lucia Benická, „sú to často bizarné zátišia diel v rôznych priestoroch, zabalené a dočasne vyskladnené diel na chodbách, alebo v exteriéri.“ Autor výstavy Robo Kočan počas dvojročného projektu digitalizácie navštívil galérie po celom Slovensku. Fotografie približujú depozitáre v štyroch inštitúciách: v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne, Galérii mesta Bratislava, Slovenskej národnej galérii – Zvolenský zámok a v Krajskej galérii v Prešove.

Súčasťou osláv, ktoré sa konajú pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, sú ďalšie dva nové výstavné projekty – Human Animal II. a Edita Voluščuková: Laboratórium.

Vernisáž štyroch výstav 13. júla o 17-tej hodine vo veľkom štýle odštartuje aj bohatý letný program galérie, ktorý zahŕňa tvorivé programy pre deti aj dospelých: kreatívny tábor Galerijný skauting, výtvarné workshopy Ženy online, alebo každodenné dvojhodinové tvorivé dielne pod názvom Prázdniny v galérii. „Chceme ukázať obyvateľom, že galéria nie je len na pozeranie. Sme miesto plné zážitkov.

 Každý deň sa tu dá hrať, tvoriť, zažiť niečo nové a zaujímavé. Už 35 rokov sme neoddeliteľnou súčasťou mesta Spišská Nová Ves a našou ambíciou je, aby to tak cítili aj obyvatelia mesta,“ uzavrela riaditeľka GUS Lucia Benická.

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne. V tomto roku si pripomína 35. výročie založenia. Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región. V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond tvorí 2 446 výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách – Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia.

Mgr. LUCIA BENICKA, riaditelka
Galéria umelcov Spiša
Tel. +421 53 417 4621, GSM +421 948 882 717
WWW.GUS.SK
riaditel@gus.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore