Tlačové správy

Zažite vareňe šľivkovoho ľekvaru na XXIV. Poddargovských slávnostiach

Precíťte varenie tradičného lekváru všetkými zmyslami – prípravu sladkého pokrmu môžete vidieť, ovoňať ale aj ochutnať.

Tradičné „vareňe šlivkovoho ľekvaru“ môžete zažiť na XIX. Poddargovských slávnostiach  v Dargove, ktoré bude prebiehať v amfiteátri Dubiny už 21. augusta 2022. Podujatie organizujú obec Dargov a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho.

Program slávnosti začína o 15.00 hodine, počas ktorého môžete vidieť ukážky tradičných remesiel zabávať vás budú folklórne skupiny a svoju novú publikáciu Dargov odprezentuje Peter Sklenčár (pedagóg, podnikateľ, laický historik, amatérsky maliar, predseda Rotary Clubu Trebišov).

V programovom bloku Kec sebe dargovski chlopi zašpivaju… účinkujú folklórne skupiny: Dubiny – Dargov, Klečenovčanka – Zemplínsky Klečenov, Parobci z Dvorianok, Studzenka – Plechotice. Záver programu bude patriť folklórnemu súboru Rozmarija z Prešova.

 Niečo z histórie varenia lekváru:

Nie každý druh sliviek bol na lekvár vhodný. V Slančíku sa využívali najmä tzv. bysterky, teda typické modré slivky, ktorých kôstky sa dajú veľmi jednoducho vylúpnuť.

Na lekvár sa nikdy nepoužívalo ovocie, ktoré padlo na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa vždy rozložili plachty a na ne sa slivky striasli priamo zo stromu. Po umytí a vykôstkovaní sa nakládli do kotla, pričom najlepší bol v tomto smere kotol medený. Potom sa pod kotlom založil oheň, ktorý musel byť malý, aby ovocie a neskôr lekvár neprihoreli. Voda ani cukor sa nepridávali.

V prvej fáze sa slivky rozvarili. Tu gazdiné vždy značnú časť rozvarenej zmesi z kotla odobrali a pridali ďalšie slivky. Takto sa každá ďalšia a ďalšia várka rozvarila oveľa skôr. Potom prišla na rad druhá fáza, čiže zahusťovanie. Z rozvarenej zmesi sa vyparovala voda a zmenšovala svoj objem. Vtedy sa do kotla opäť pridala v prvej fáze odobraná zmes. Dôležité bolo neustále miešanie, kým lekvár dostatočne nezhustol. Musel byť mazľavý, aby sa dal natrieť na chlieb a lesklý. Výroba lekváru bola i je zdĺhavá robota. Sto kilogramov sliviek sa nad ohňom varilo asi desať hodín. Vyžadovalo si to teda vyhradiť jeden celý deň, pričom pre neustále miešanie to museli robiť aspoň dve osoby.

Kontakt:

Mgr. Emília Vítková

Email: emilia.vitkova@muzeumtv.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore