Aktuality

Medzinárodný organový festival Ivana Sokola prinesie 11 koncertov aj workshop

Festivalová atmosféra opäť zavládla v Štátnej filharmónii Košice (ŠFK). Pred odštartovaním novej sezóny sa už po 51. raz uskutoční Medzinárodný organový festival Ivana Sokola (MOFIS). Aj tento rok prinesie novinky. Návštevníci budú môcť objavovať čaro najväčšieho hudobného nástroja v termíne od 15. septembra do 2. októbra 2022 v ôsmich mestách: Košice – Spišská Nová Ves – Kežmarok – Sabinov – Jasov – Prešov – Rimavská Sobota – Poprad.  

Ako sólisti sa na MOFIS tento rok predstavia Bernadetta Šuňavská, Rainer Oster, François Espinasse, Johannes Zeinler a Adriaan Hoek. Každý z umelcov vystúpi v Košiciach aj v partnerskom meste. ŠFK približuje súhrn zaujímavostí a noviniek, ktoré čakajú na návštevníkov festivalu:

Otvárací koncert MOFISu sa uskutoční 15. 9. v Dóme sv. Alžbety v Košiciach v podaní nemeckého organistu Rainera Ostera a orchestra Štátnej filharmónie Košice pod taktovkou Mariána Lejavu. Orchester ŠFK hral v Dóme sv. Alžbety v rámci organového festivalu len dvakrát, naposledy v roku 1977. Concerto pre organ a sláčikový orchester Jona Laukvika tu zaznie v slovenskej premiére.

Koncert Bernadetty Šuňavskej v Seminárnom kostole v Košiciach (18. 9.) bude venovaný pamiatke Jozefa Podprockého. Významný košický skladateľ a pedagóg bol nielen blízky priateľ Ivana Sokola, skomponoval aj mnoho skladieb pre organ.

Výnimočné budú aj podujatia v Opátskom chráme v Jasove. Tento rok si pripomíname 200. výročie narodenia skladateľa Césara Francka, a tak bude koncert 23. 9. venovaný jeho osobnosti. V nasledujúci deň sa na rovnakom mieste uskutoční celodenný workshop zameraný na Franckovo organové dielo. Záujemcovia, najmä študenti organovej hry a organisti, sa naň môžu prihlásiť do 10. 9. Sólistom koncertu a zároveň lektorom workshopu bude François Espinasse. Prihlasovací formulár: https://bit.ly/WORKSHOP_MOFIS_2022_TS

Košičanov čakajú ešte ďalšie dva koncerty – v Kostole Zoslania Ducha Svätého na Južnej triede sa predstaví výrazný talent z Rakúska Johannes Zeinler (27. 9.) a v Kostole sv. Košických mučeníkov na Sídlisku Nad jazerom uvedie holandský organista Adriaan Hoek druhý koncert zo série Bachova organová tvorba (30. 9.). Táto koncertná séria, ktorá má za cieľ v priebehu 10 ročníkov festivalu uviesť kompletné organové dielo Johanna Sebastiana Bacha, odštartuje už 25. 9. koncertom Johannesa Zeinlera v prešovskej Konkatedrále sv. Mikuláša. Bachova tvorba pre organ je mimoriadne obsiahla, bude tematicky rozdelená do programu 20 koncertov. Projekt vyvrcholí počas 60. ročníka MOFISu. Bachove koncerty budú venované Ivanovi Sokolovi – zakladateľovi festivalu a o ich zoradenie sa postaral Andreas Jost.

Po pauze sa MOFIS opäť vracia späť do zrekonštruovaného Evanjelického kostola v Spišskej Novej Vsi (16. 9.). Pozvanie účinkovať prijala Bernadetta Šuňavská, ktorá pochádza z neďalekej Levoče. Program koncertu Rainera Ostera v Kežmarku bude zostavený výlučne z diel nemeckej romantickej organovej literatúry – Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna-Bartholdyho.

Adriaan Hoek okrem koncertu v Košiciach uvedie aj organové recitály v Rimavskej Sobote (28. 9.) a v Kostole sv. Egídia v Poprade, kde sa festival pre tento rok uzavrie (2. 10.).

V termíne od 15. septembra do 2. októbra 2022 tak môžu návštevníci spoznať organ v mnohých podobách a na rôznych miestach. Viac o Medzinárodnom organovom festivale Ivana Sokola na www.sfk.sk/mofis.

 

Foto: Dávid Hanko

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore