Tlačové správy

Nová sezóna v Štátnej filharmónii Košice bude plná emócií a zvučných mien

Štátna filharmónia Košice otvára 54. koncertnú sezónu 2022/2023. Pre návštevníkov sú pripravené koncerty abonentné, komorné i mimoriadne, ako aj festivaly ARS NOVA, Košická hudobná jar či práve zrealizovaný Medzinárodný organový festival Ivana Sokola. Návštevníci sú srdečné vítaní slovami šéfdirigenta Roberta Jindru: „V týchto neľahkých časoch, keď po pandemickej situácii na východe Európy prebieha vojnový konflikt, narastá nervozita spojená s očakávanou energetickou krízou a infláciou, môže práve umenie a hudba priniesť uvoľnenie, pokoj a nádej v lepšiu budúcnosť.“

Otvárací koncert

Štátna filharmónia Košice pozýva spoznávať klasickú hudbu v duchu svojho hesla – Načerpajte krásno, objavte silu v hudbe! Prvá príležitosť prichádza s Otváracím koncertom 54. sezóny a s pozvánkou šéfdirigenta Roberta Jindru: „Osobne sa veľmi teším na Otvárací koncert, kde zaznie okrem iného aj raritná a zároveň strhujúca 3. symfónia Kurta Atterberga. Je to dielo, ktoré som si zamiloval a som veľmi šťastný, že tento unikátny klenot môžem po prvýkrát interpretovať práve s naším orchestrom.”

 

Okrem Atterbergových „Obrázkov západného pobrežia“, čo je podtitul jeho 3. symfónie, odznie v podaní orchestra ŠFK aj Symfonietta rustica od Eugena Suchoňa a nádherný Sibeliov Koncert pre husle a orchester d mol v interpretácii Júlie Pusker. Husľová virtuózka je médiami označovaná ako „dcéra Bartóka“ či „skutočná husľová aristokratka“ (La Libre). Britský denník The Times ocenil jej „do očí bijúcu virtuozitu“ a denník De Standaard ohodnotil výkon Júlie Pusker slovami „elektrizujúci spôsob hry a nevšedný zvuk nám navždy ostanú v ušiach“. Otvárací koncert Štátnej filharmónie Košice so sólistkou Júliou Pusker pod vedením šéfdirigenta Roberta Jindru sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra 2022 o 19:00 v Dome umenia.

Prehľad 54. sezóny ŠFK

Aktuálnu 54. koncertnú sezónu Štátnej filharmónie Košice spoločne pripravili riaditeľka ŠFK Lucia Potokárová a šéfdirigent Robert Jindra. „Teším na spoluprácu a koncerty s naším šéfdirigentom Robertom Jindrom, ktorý okrem postu v ŠFK pôsobí zároveň ako hudobný riaditeľ Opery Národného divadla v Prahe a spolupracuje s prestížnymi opernými domami ako Nórska kráľovská opera v Osle či Bavorská štátna opera Mníchov. Prostredníctvom taktovky šéfdirigenta sa tak do Košíc dostávajú nové interpretačné podnety, inšpirácie a významné umelecké osobnosti,“ uviedla Lucia Potokárová.

A cyklus

A cyklus ponúka najvýraznejšie dramaturgické počiny, z ktorých zaujme raritne uvádzaná Symfónia č. 3 Kurta Atterberga, Symfónia č. 6 Dimitrija Šostakoviča, Symfónia č. 3 Sergeja Prokofieva či 4. Symfónia Karola Szymanowského s virtuóznym sólovým klavírnym partom. Isto oslovia aj prelomové diela hudobných dejín – suita z baletu Svätenie jari Igora Stravinského či Suita z opery Vec Makropulos Leoša Janáčka, jedného z najvýznamnejších českých hudobných novátorov svojej doby. Z takzvaných pilierov symfonického repertoáru zaznie napríklad Symfónia č. 1 Johanesa Brahmsa či slávna symfonická suita Šeherezáda Nikolaja Rimskeho-Korsakova.

B cyklus

Z populárnej klasickej hudby v rámci programovej ponuky koncertov B cyklu ŠFK pripravila lákavé programové kombinácie. Poslucháči by nemali premeškať Beethovenovu slávnu Symfóniu č. 5 „Osudovú“, Musorgského Obrázky z výstavy, Mozartovu Symfóniu č. 41 „Jupiterskú“ či Husľový koncert Piotra Iljiča Čajkovského. Tento rok bude súčasťou B cyklu aj prvý z trojice Vianočných koncertov a tiež obľúbený a očakávaný koncert filmovej hudby.

Mimoriadne koncerty

Mimoriadne koncerty zaručujú aj mimoriadne zážitky a ŠFK ich nachystala hneď niekoľko – populárny koncert filmovej hudby z oscarových filmov, Vianočné koncerty ako aj Novoročný koncert pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky. Jednou z mimoriadne dôležitých činností ŠFK je edukácia a vzdelávanie nielen mladého poslucháča. Hudobno-vzdelávacích projektov pre deti a študentov bude v novej sezóne niekoľko: Vianoce vo filme či projekt s názvom Spoznaj orchester. Podujatie Príbeh hudby – slovenská hudba sa uskutočnilo už v septembri s veľkým ohlasom.

Interpreti a dirigenti

V Košiciach sa prvýkrát predstaví Marcelo Lehninger, brazílsky dirigent spolupracujúci s poprednými orchestrami v Amerike aj Európe. Premiérovo bude so ŠFK hosťovať aj dirigent Benjamin Bayl, ktorý v posledných sezónach zaznamenal úspešné debuty s významnými symfonickými orchestrami a diriguje v prestížnych operných domoch. Po vydarených spoluprácach so Štátnou filharmóniou Košice sa do Domu umenia vrátia dirigenti Finnegan Downie Dear, YuAn Chang i Christian Øland. Českú scénu bude reprezentovať aj stály hosťujúci dirigent Zbyněk Müller, dirigent Tomáš Brauner či debutant Pražského jara Marek Prášil. Slovenské dirigentské umenie zastúpia osobnosti všetkých generácii – jubilant Ondrej Lenárd, Rastislav Štúr, Marián Lejava, Maroš Potokár a Martin Leginus.

Koncerty ŠFK bude zdobiť celý rad výnimočných sólistov z domácej aj zahraničnej scény. Do Košíc zavítajú víťazi jednej z najprestížnejších medzinárodných súťaží Queen Elisabeth Competition: víťazka 1. ceny (2022) Kórejčanka Hayoung Choi zahrá sugestívny Šostakovičov violončelový koncert, maďarská huslistka Júlia Pusker otvorí sezónu v interpretácii obľúbeného koncertu Jeana Sibelia a v podaní francúzskeho umelca Bruna Philippa zaznie meditatívny Elgarov violončelový koncert. Návštevníci ocenia víťaza Ceny Arthura Wasera za rok 2022, klarinetistu Jonathana Leibowitza, ktorý ukáže svoje majstrovstvo v Coplandovom klarinetovom koncerte. Rovnako sa môžu tešiť na spoluprácu s domácimi umelcami. Rezonovať budú mená Slávka Zámečníkova, Eva Bodorová, Simona Šaturová, Eva Hornyáková (soprán), Jana Kurucová (mezzosoprán), Juraj Hollý a Peter Berger (tenor), Peter Mikuláš, Peter Kellner (bas), Dalibor Karvay a Milan Paľa (husle), Katarína Turnerová (harfa) či Marián Lapšanský a Ladislav Fančovič (klavír).

Štátna filharmónia Košice bude taktiež spolupracovať so Slovenským filharmonickým zborom, ako aj so všetkými lokálnymi zbormi – Collegium Technicum, Zbor sv. Cecílie a Košický spevácky zbor učiteľov.

Gustav Piekut – foto Nils Krogh Hansen                                          Christian Oland

 

Jonathan Leibowitz – foto Kaupo Kikka                                       Slávka Zámečníkova – foto Alfedur Erla

Predkoncertné stretnutia a verejné generálky

Počas sezóny 2022/2023 budú prebiehať aj verejné generálky a predkoncertné stretnutia, ktorými pútavým slovom sprevádza lektor dramaturgie Peter Katina. Na predkoncertných stretnutiach majú návštevníci zároveň možnosť stretnúť dirigentov i sólistov a spoznať ich tak v civilnejšej podobe. Okrem domácej pôdy bude orchester ŠFK reprezentovať slovenské interpretačné umenie i v zahraničí. So šéfdirigentom Robertom Jindrom a huslistom Daliborom Karvayom sa predstaví v prestížnej koncertnej sále Auditorio Nacional de Música v Madride.

Prvý koncert z abonentného cyklu A – Otvárací koncert 54. sezóny sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra 2022 o 19:00 v Dome umenia. Vstupenky: 12/11/10 €, zľavnené: 9/8/7 € sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím na mieste jeho konania. Cez portál www.navstevnik.sk sa dajú zakúpiť bez zliav.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore