Tlačové správy

Ta ta ta taaa… tak klope osud na naše dvere „Osudová“ rozburáca Dom menia

Štátna filharmónia Košice pozýva na koncert WEBER – MOZART – BEETHOVEN. V rámci abonentného B cyklu odznie predohra k Weberovej opere Čarostrelec, Mozartov Koncert pre klavír a orchester č. 20 a slávna Beethovenova 5. symfónia „Osudová“. V úlohe sólistu sa predstaví klavirista Marian Lapšanský a orchester ŠFK povedie dirigent Maroš Potokár. Symfonický koncert sa uskutoční vo štvrtok 20. októbra o 19:00 hod. v Dome umenia.

Samotnému koncertu bude predchádzať verejná generálka o 10:00 a predkoncertné stretnutie o 18:00. Na oboch podujatiach sa o zaujímavosti zo sveta hudby postará lektor dramaturgie Peter Katina. Navyše, na predkoncertom stretnutí budú môcť návštevníci bližšie spoznať aj hosťa – dirigenta Maroša Potokára: „Veľmi sa teším na spoluprácu s klaviristom Marianom Lapšanským, ktorý je mimoriadnou osobnosťou slovenskej hudobnej scény. Dominatou večera však pre mňa bude jedno z najvýznamnejších, najznámejších a najstrhujúcejších diel Ludwiga van Beethovena a to jeho Symfónia č. 5 c mol „Osudová“. Práca na tejto geniálnej partitúre  je vždy zážitok. Verím, že sa prenesie aj na publikum nášho štvrtkového koncertu.“

 

Osobnosť hudobného života na Slovensku

Klavirista Marian Lapšanský je pravidelným hosťom na prestížnych koncertných platformách vo svete, účinkujúc s renomovanými orchestrami. Spolupracoval s dirigentskými  osobnosťami ako Václav Neumann, Jiří Bělohlávek či Roberto Benzi. Uskutočnil množstvo sólových recitálov i komorných koncertov na medzinárodných festivaloch. Interpretačné umenie Mariana Lapšanského je zachytené na početných rozhlasových, televíznych i štúdiových nahrávkach, z toho mnohé boli ocenené. Okrem toho získal aj Európsku cenu Gustava Mahlera za rok 2002, je držiteľom Ceny ministra kultúry Slovenskej republiky za rok 2014 a ceny Trebbia 2019 za celoživotné dielo. Marian Lapšanský zohráva pozoruhodnú úlohu aj ako organizátor slovenského hudobného života, o. i. ako umelecký riaditeľ  medzinárodného festivalu Musica nobilis a prezident Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela v Bratislave. Od roku 2004 do roku 2022 pôsobil ako generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie, kde organizoval aj festival Bratislavské hudobné slávnosti.

WEBER – MOZART – BEETHOVEN

 Najvýznamnejším dielom Carla Maria von Webera je opera Čarostrelec, ktorá sa pravidelne uvádza na svetových scénach. Dej romantickej opery s tromi dejstvami sa odohráva v Čechách na Šumave okolo roku 1650. Weber rád používal lesné rohy, čím vytvára atmosféru tajomného prostredia lesa a rozprávky. V Štátnej filharmónii Košice odznie predohra z Čarostrelca.

Mozartov Koncert d mol sa radí k skladateľom najhlbšie prežitým dielam. Hudba upúta svojím dramatickým charakterom, vášnivé a patetické momenty koncertu nadobúdajú až romantické črty. Jeho prvá časť prináša dramatické dialógy sólistu s orchestrom, prostredná očarúva spevnou a dojemne plynúcou melódiou, kým záverečné finále prináša búrlivé vzplanutie.

Beethovenova Symfónia č. 5 c mol „Osudová“ je poslucháčsky dokonale zrozumiteľná aj preto, že jej hudobné formotvorné prostriedky sú limitované na minimum. Z jediného motívu, skladajúceho sa iba zo štyroch tónov, vzniká úvodné Allegro a zároveň sa stáva hlavnou myšlienkou spájajúcou všetky štyri časti. Beethoven motív charakterizoval ako osud, ktorý klope na dvere. Dielo okamžite získalo obrovské uznanie aj vďaka hlbokým emocionálnym kontrastom hudby, citovosti a dramatickej výpovedi. Jasnosť Beethovenových myšlienok, formová jednoduchosť a osobitá, dovtedy nevídaná orchestrálna zvukovosť zabezpečili tejto symfónii popularitu.

Symfonický koncert WEBER – MOZART – BEETHOVEN sa uskutoční vo štvrtok 20. októbra o 19:00 hod. v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené 9/8/7 €, lóža 16 €. Platná vstupenka návštevníkom automaticky zabezpečuje aj miesto na predkoncertnom stretnutí o 18:00. Vstupné na verejnú generálku, ktorá sa začína o 10:00 je 6 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Cez portál www.navstevnik.sk sa dajú zakúpiť bez zliav.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore