Tlačové správy

Milan Paľa: „Len pár skladateľov zasiahlo môj hudobný svet takým hlbokým spôsobom ako práve Valentin Bibik“

Slovami husľového virtuóza Milana Paľu pozýva Štátna filharmónia Košice na koncert SILVESTROV – BIBIK – ČAJKOVSKIJ. O Bibikovom Koncerte č. 3 pre husle a orchester hovorí Paľa ako o podmanivej hudbe s unikátnou atmosférou. Na úvod večera odznie skladba Hymn – 2001 od renomovaného ukrajinského skladateľa Valentina Silvestrova, ktorá je zahalená do ticha. V druhej časti podujatia naplní Dom umenia Čajkovského Symfónia č. 2 c mol radostnou hudbou inšpirovanou ukrajinskými a ruskými ľudovými melódiami. Orchester ŠFK  povedie dirigent Marcelo Lehninger. Abonentný koncert A cyklu sa uskutoční vo štvrtok 9. februára 2023 o 19:00 hod. v Dome umenia.

Marcelo Lehninger

Brazílsky rodák Marcelo Lehninger je vášnivý umelec, ktorého poháňa presvedčenie, že hudba búra bariéry medzi kultúrami a je univerzálnym komunikačným prostriedkom. Dirigent inšpiruje nielen hudobníkov, ale aj publikum po celom svete. Na mapu jeho spoluprác sa najnovšie zaradia aj Košice, v ktorých bude s orchestrom ŠFK debutovať.

Milan Paľa

Slovenský huslista žijúci v Brne a jedna z najvýraznejších postáv dnešnej hudobnej scény – Milan Paľa – je typom erudovaného a premýšľavého interpreta vykračujúceho si vlastnou cestou. Nestavia kariéru len na niekoľkých skladbách, neustále študuje nové diela. Neuvažuje pritom v zavádzajúcich kategóriach „velikáni“ a „kleinmeistri“ – všetkým skladateľom prisudzuje rovnaké právo na to, aby ich hudba znela. Pristupuje k nim s pokorou a odhodlaním preukázať účinok ich tvorivých výpovedí. Konkrétnym príkladom je aj jeho vzťah k menej známemu skladateľovi Valentinovi Bibikovi, ktorého skladbu odohrá v Košiciach. „Ukrajinský skladateľ Valentin Bibik patrí k najdôležitejším osobnostiam v mojom hudobnom živote. Len pár skladateľov zasiahlo môj hudobný svet takým hlbokým spôsobom ako práve Valentin Bibik. Keď som sa jeho hudby po prvýkrát dotkol, pohltila ma natoľko, že som jednoducho musel spoznať celý jeho skladateľský odkaz,“ približuje Milan Paľa. Dielo, ktoré si návštevníci vypočujú v jeho podaní, je podľa huslistu čistá nádhera: „Koncert č. 3 op. 56 pre husle a orchester vnímam ako krásny v tom najhlbšom a najčírejšom zmysle slova. Mimoriadne lyrický husľový part v priezračnej orchestrálnej partitúre vytvára podmanivú hudbu s unikátnou atmosférou.”

Milan Paľa

Silvestrov

Skladba Hymn – 2001 od ukrajinského skladateľa Valentina Silvestrova je podľa jeho slov noblesná pieseň chvál s rozptýlenou štruktúrou na tónovom a harmonickom základe. Táto hymna je zahalená do ticha, hoci navonok pôsobí ako tradičná sláčiková textúra. Pokoj tu nestelesňuje len minimum zvuku, ale hudba je zároveň stavom spomalenia a paralýzy či pozastavenia času. Zaujímavý je aj Silvestrovov postoj k vlastnej tvorbe: „Novú hudbu nepíšem. Moja hudba je odpoveďou a ozvenou toho, čo už existuje.“

Čajkovskij

Symfónia č. 2 c mol Piotra Iľjiča Čajkovského je naplnená radostnou hudbou a čerpá inšpiráciu v ukrajinských aj ruských ľudových melódiách. Tie sa objavujú už v Introdukcii, pripomínajúcej úvod k trom Čajkovského posledným symfóniám. Druhá časť prináša rytmizované prvky, ale obsahuje aj krásnu lyrickú vedľajšiu tému. Trio tretej časti Scherzo je založené na žartovnej piesni a veselé Finále symfónie obsahuje okrem ukrajinských ľudových nápevov aj ľahko štylizované orientálne prvky.

Abonentný koncert A cyklu SILVESTROV – BIBIK – ČAJKOVSKIJ sa uskutoční vo štvrtok 9. februára 2023 o 19:00 hod. v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené: 9/8/7 €, lóža: 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore