Tlačové správy

14.február – láska ku knihe – výzva rožňavskej knižnice k Medzinárodnému dňu darovania knihy

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, sa dňa 14.februára 2023 opäť zapája do Medzinárodného dňa darovania knihy.

Od roku 2012 sa na celom svete sa oslavuje tento deň ako Medzinárodný deň darovania knihy –  International Book Giving Day. Hlavnou myšlienkou kampane je darovať knihy tým, ktorí si ich nemôžu dovoliť.

Za Medzinárodným dňom darovania kníh stojí mama, zakladateľka webovej stránky Delightful Children’s Books Amy Broadmooreová z USA. Jeden z troch synov sa jej raz opýtal, prečo nie je v kalendári aspoň jeden deň v roku venovaný darovaniu kníh. Amy si v roku 2012 uvedomila, že deti zo znevýhodneného sociálneho prostredia nemajú ľahký, resp. žiadny, prístup ku knihám a preto sa ujala myšlienky.

„Zmyslom Medzinárodného dňa darovania kníh je darovať knihu a urobiť tým niekomu  radosť. Zbehlosť v čítaní spolu s písaním tvoria základný predpoklad gramotnosti človeka. Mnohé výskumy potvrdzujú, že knihy rozvíjajú u detí city, či prežívanie reálneho sveta. A preto sa tento rok opäť zapájame do kampane,“ povedala Iveta Kyselová, riaditeľka knižnice.

Knižnica vyzýva tých, ktorí majú doma prečítané knihy, ku ktorým sa už viac nevrátia, aby sa zapojili do Medzinárodného dňa darovania knihy.  Darujme knihu kamarátom, rodičom, náhodnému okoloidúcemu, škôlke, či knižnici.  Zviditeľnime spoločne tento sviatok lásky k čítaniu, k literatúre i k autorom. Dajme knihám druhú šancu. Darujme ich s láskou a čítajme s ešte väčšou!

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt: www.kniznica-rv.sk      E-mail  kniznica@kniznica-rv.sk

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj:

https://www.infolib.sk/sk/aktuality/medzinarodny-den-darovania-knihy-2023-2.html

https://www.teraz.sk/magazin/medzinarodny-den-darovania-knih-vyja/378172-clanok.html

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore