Aktuality

Prešovská RO SSN dala svoju cenu do Chorvátska

Dovedna 332 prác od 135 autorov z  29 krajín posudzovala porota 29. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru  na tému Pivo známej ako Zlatý súdok. Zakladateľ a  „konateľ“ tejto súťaže prešovský karikaturista Fedor Vico ponúkol po rokoch miesto člena poroty opäť zástupcovi Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Prešove. A to znamenalo, že medzi zvláštne ceny sa dostala aj cena SSN.

Predsedovi RO SSN v Prešove jeho rozhodnutie odobrili ostatní členovia poroty na čele s poľským karikaturistom a stálym súťažiacim Henrykom Cebulom. Žiaľ, držiteľ ceny (pamätná plaketa, diplom a finančná odmena) Mojmir Mihatov z Chorvátska (na obr. jeho kresba) sa organizátorom ospravedlnil a neprišiel na slávnostné odovzdávanie cien laureátom spojené s vernisážou výstavy, ktorá bola – tradične – na Deň vtákov 1. apríla v Krajskej galérii v Prešove.

Grand Prix získal karikaturista z Košíc Ľubomír Juhás. Svoje súťažné práce pritom doniesol na poslednú chvíľu rovno na zasadnutie poroty v závere februára. Rovnako aj cenu si prevzal „v poslednej chvíli“ (na obr.), pretože po slávnostnom ceremoniáli utekal rovno na svadbu dcéry. Medzi ocenenými sú tvorcovia ešte z Ukrajiny, Poľska, Číny, Česka, Srbska, Turecka, Francúzska, Bosny a Hercegoviny a Indonézie.

Výstava ocenených a vybraných prác potrvá vo všetkých priestoroch prízemia prešovskej galérie do 11. júna 2023.

Text a foto: Jozef Jurčišin, predseda RO SSN v Prešove

   

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore