Tlačové správy

KHJ: Objavte klavírny minimalizmus v podaní Maki Namekawy

Prvý z komorných koncertov festivalu Košická hudobná jar (KHJ) bude patriť klavírnemu minimalizmu v interpretácii japonskej umelkyne. Podujatie MAKI NAMEKAWA – MINIMAL PIANO sa uskutoční 4. mája 2023 o 19:00 v Dome umenia. Klaviristka Maki Namekawa patrí k vedúcim osobnostiam medzi súčasnými umelcami, ktorá priťahuje pozornosť publika k súčasnej aj klasickej hudbe. Úzko spolupracuje so svetoznámym skladateľom Philipom Glassom. V roku 2013 s ním uviedla jeho kompletných 20 klavírnych etúd a o rok neskôr ich vydala na CD. Nahrávka sa dostala na prvé miesto v hitparáde iTune Classic a získala veľké uznanie od BBC Music Magazine. Návštevníci recitálu Maki Namekawy v Košiciach si z Glassovej tvorby vychutnajú dielo Piano Sonata. Program svojho koncertu približuje Maki Namekawa v krátkom rozhovore.

  • Do Košíc sa vraciate po ôsmich rokoch.

Som veľmi rada, že môžem opäť vystúpiť v Košiciach, kde som v roku 2015 uviedla 20 klavírnych etúd Philipa Glassa spoločne so skladateľom. Tentokrát predstavím tri majstrovské diela od Györgya Ligetiho, Chicka Coreau a opäť Philipa Glassa.

  • Zastavme sa pri každom diele. Z jedenástich skladieb cyklu Musica Ricercata od Györgyho Ligetiho pre sólový klavír, ktoré vznikli v rokoch 1951-1953, vyžaruje neodolateľná živelná sila.

György Ligeti, ktorý prežil holokaust, dokončil pred útekom na Západ charakteristickú skladbu „Musica ricercata“. Toto brilantné dielo, predchodca minimalizmu, je pre mňa autobiografickou „maďarskou rapsódiou“.

  • Ako na vás pôsobí cyklus pre sólový klavír Children’s Songs od jazzového klaviristu Chicka Coreau?

Chick Corea chcel predovšetkým sprostredkovať krásu kombinovanú s jednoduchosťou, ktorú nájdete často u detí, a ja cítim čistú radosť zakaždým, keď počujem alebo hrám jeho nádherné „Children’s Songs“.

  • Fascinujúci autorský rukopis Philipa Glassa si návštevníci vychutnajú naživo v Košiciach po prvý raz. Ide o tridsaťminútové dielo o troch častiach a vieme, že je pre vás výnimočné.

Veľmi sa teším, že vám predstavím skladbu Piano Sonata, ktorú pre mňa v roku 2019 zložil Philip Glass vo veku 82 rokov. Zažila som neoceniteľnú skúsenosť z úzkej spolupráce s Philipom počas tvorby tohto neskorého majstrovského diela. Niečo, čo budem nosiť so sebou po zvyšok života. Sonáta sa skladá z troch častí, ktoré sú navzájom prepojené a ukazujú, ako Philip skúma svoj vlastný harmonický a rytmický hudobný jazyk. Často vravel, že toto je hudba, akú nikdy predtým nepočul, a chcel ňou posunúť možnosti formy a nástroja. Dúfam, že moja láska a rešpekt k tejto hudbe prejde aj na publikum.

Cena vstupného na komorný koncert MAKI NAMEKAWA – MINIMAL PIANO
je 13/12/11 €, zľavnené: 10/9/8 €, lóža: 17 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore