Tlačové správy

Balet Slovenského národného divadla sa predstaví v Štátnom divadle Košice

Tri výnimočné tanečné obrazy v jednom večere

Výnimočný baletný večer môžete zažiť v utorok 25. apríla 2023 v Košiciach. V Historickej budove Štátneho divadla Košice sa predstavia tanečníci Baletu Slovenského národného divadla z Bratislavy s predstavením TIMUĽAK / LIANG / DAVIDSON, ktoré spája tri tanečné obrazy nesúce autorské rukopisy choreografov Lukáša Timuľaka, Edwaarda Lianga a Craiga Davidsona zjednotené okrem dokonale zvládnutého remesla aj neoklasickým štýlom.

Neoklasický baletný štýl sa vzdal popisnej divadelnej výpravy a dramatického výrazu celovečerných dejových baletov predchádzajúcej epochy a do popredia dal čistý pohyb, ktorý je sofistikovaný, krásny vo svojej jednoduchosti, cielene moderný a zároveň zachovávajúci estetiku klasického tanečného odkazu. Nový tanečný výraz vniesol do akademického tanca istú voľnosť, vďaka ktorej sú choreografie štýlovo veľmi rozmanité.

Rôznorodosť je prítomná i v uvádzanom programe zostavenom z troch choreografií z dvoch úspešných inscenácií Baletu SND, v ktorých sa predstavia prví sólisti Olga Cheplanova, Tatum Shoptaugh, Viacheslav Kruť, sólisti Adrián Szelle, Reona Sato, Viola Mariner, demi sólisti Ilinca Ducin, Kristian Achberger, Damián Šimko, Raphael Schuster, Gerardo Gonzales, Sarah Millner, Seiru Nagahori a členovia baletného zboru Veronika Yungová, Siina Ailasmaa, Marián Kuchar, Anna Vágnerová, Ema Dobešová, Ana Carolina Pitta de Carvalho, Oleksandra Petrova, Giorgio Perego, Mergim Veselaj, Aliaksei Kavaleuski, Teodoro Caravati, Rio Nakata a Emanuele Ferrentino

Jedinečný baletný večer otvorí choreografia TWO z pilotnej edície úspešného projektu Fashion Ballet z minulého roka, ktorý spája dva fenomény – svet baletu a svet módy. Intímne dueto je vyjadrením spojenia, neoddeliteľnosti a síl skôr komplementárnych než protichodných, tvoriacich celok, ktorý je oveľa viac než len súčet jeho jednotlivých častí.

Druhou choreografiou večera je MURMURATION z inscenácie Rukopisy majstrov. Jednodejstvová tanečná impresia je umeleckou reflexiou prírodného fenoménu, pri ktorom kŕdle migrujúcich vtákov vytvárajú na oblohe fascinujúce útvary. Murmurácie – meniace sa vzdušné kresby stoviek operených jedincov sú pútavým kaleidoskopom, ktorý vzniká ich splynutím v dynamicky meniace sa celky. Tanečné obrazy plynúce na javisku sú choreografovým umeleckým vyobrazením tých na oblohe. Vtáčí balet, v ktorom sú pohyby interpretov nadnášané vzdušnými vírmi, je kineticky vzrušujúci a zároveň hlboko spirituálny. Individuálna potreba blízkosti a družnosti napĺňa obsahovú rovinu javiskovej kompozície, z tanečníkov sa stávajú vzdušní nomádi, ktorých animálna prirodzenosť je autorom choreografie kultivovaná do originálnej tanečnej reči.

Z inscenácie Rukopisy majstrov je aj tretia choreografia večera ENTROPY. V popredí baletnej miniatúry stojí čistý tanec vo svojej obnaženej podobe. Choreografická abstrakcia ukazuje takmer neobmedzené pohybové možnosti ľudského tela pomocou slovníka, ktorý čerpá prvkový materiál prioritne z techniky klasického tanca, no dáva mu šmrnc 21. storočia. V popredí stojí esteticky príťažlivé fyzično zhmotnené v rozpohybovanej sošnosti interpretov. Entropy na jednej strane predstavuje komplexne uchopené baletné dielo, no rovnako dôležitá je jeho príslušnosť ku konceptuálnemu umeniu, kde je myšlienka autora dôležitejšia ako forma. Ide o autorský pohľad na našu súčasnosť, plynutie a vnímanie času, každodennosť, ktorá nás konfrontuje s rôznymi situáciami a emocionálnymi stavmi. Je hľadaním odpovedí na otázky, ako sa prispôsobujeme a vyrovnávame so zmenami v našom bytí.

Viac informácií o predstavení nájdete na: http://www.sdke.sk/sk/host/timulak-liang-davidson-hostovanie-baletu-snd.

Vstupenky: https://www.navstevnik.sk/vyber-vstupeniek?eventId=1036874.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore