Tlačové správy

Protetické ortézy, robotická stavebnica aj zdravá výživa – poznáme top inovácie z kraja

Inovačné centrum Košického kraja udeľovalo ceny na festivale inovácií Innoveast 2023, kam prišlo takmer 500 stredoškolákov.

Inovačné centrum Košického kraja (IC KK) po prvý raz ocenilo top inovácie v kraji. Poznáme už najlepších vedcov a vedkyne Košického kraja, podnikateľov, startupy i najlepší sociálno-inovačný počin.

„Inovatívnosť je pre župu dôležitým kritériom. Napokon, bez inovácií sa nepohneme, ak chceme byť rozhýbaný kraj. Na východe vzniká množstvo skvelých nápadov, ktoré zlepšujú život ľuďom po celom svete. Som hrdý na to, že strechou a pomocnou barličkou pre začínajúcich podnikateľov, startupy ale aj mladé talenty v Košickom kraji je práve Inovačné centrum Košického kraja. Všetky aktivity majú jasný cieľ – vytvoriť šikovným východniarom také podmienky pre rozvoj, aby svoj potenciál rozvíjali v mieste, odkiaľ pochádzajú,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

 Inovátori si prebrali ceny v utorok 3. mája na galavečeri Košice region Innovation Awards 2023 v košickej Kunsthalle, ktorý sa konal v rámci 2. ročníka festivalu inovácií pre stredoškolákov Innoveast 2023.

Košický kraj je výnimočným miestom na život, aj keď ekonomicky v rôznych hodnoteniach na tom nie sme najlepšie. Na východe žije mnoho ľudí, ktorí robia všetko preto, aby sme sa priblížili k rozvinutejšej časti sveta. Preto sme sa rozhodli po prvý raz zorganizovať galavečer Košice region Innovatio Awards a verejne oceniť prácu výnimočných osobností v oblasti podnikania, inovácií či vedy a výskumu. Patrí im vďaka za to, čo pre Košický kraj robia,“ povedal riaditeľ Inovačného centra Košického kraja Peter Breyl.

Nominácie na cenu najlepší univerzitný vedec alebo vedkyňa predkladali rektori Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie a Technickej univerzity Košice, ktoré sú spolu s Košickým samosprávnym krajom a mestom Košice zakladajúcimi členmi IC KK. V tejto kategórii bodoval napríklad špičkový vedecký tím FOSFOC – Fractional Order Systems and Fractional Order Controllers, ktorý sa venuje modelovaniu a riadeniu dynamických systémov a procesov s využitím derivácií a integrálov neceločíselného rádu. Až polovica členov tohto tímu patrí medzi „Top 2%“ výskumníkov vo svete. Uznanie patrí aj Centru interdisciplinárnych biovied Technologického a inovačného parku Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a jeho excelentného tímu v oblasti proteínovej vedy, biofyziky bunky a paleobiológie. Tretia ocenená, Noema Gajdoš Kmecová, získala cenu za svoje výsledky vo výskume zameranom na správanie a životnú pohodu mačiek.

Košický samosprávny kraj bol navrhovateľom ocenenia v kategórii najlepší sociálno-inovačný počin. Túto špeciálnu cenu si odniesla organizácia KidCham. Jej cieľom je pomôcť deťom získať finančnú nezávislosť a spojiť ľudí, ktorí im v tom pomáhajú. Prvenstvo v kategórii Startup získala spoločnosť Spinbotics za svoj vývoj a výrobu unikátnej modulárnej robotickej stavebnice. Bronz patrí startupu Arrtege Ortho 3D, známemu pre vývoj protetických a rehabilitačných pomôcok s využitím softvéru na prediktívnu analýzu. Naprázdno neobišiel ani IT sektor – cenu si tiež odniesla platforma Nordics.io, ktorá využíva umelú inteligenciu a dáta na automatizáciu vendor management systému.

Jednotkou v kategórii podnikateľ sa stala spoločnosť GymBeam, známa predajom výživy pre šport a zdravie, zdravých potravín, športového oblečenia a príslušenstva v strednej a východnej Európe. Od svojho vzniku v roku 2014 výrazne expandovala a momentálne pôsobí v 15 krajinách. Vydavateľstvo TAKTIK získalo ocenenie za svoje aktivity, vďaka ktorým sa stalo jedným z najúspešnejších vydavateľstiev učebníc a pracovných zošitov na Slovensku a v Česku. Trojicu ocenených uzatvára spoločnosť Fajne vďaka svojmu konceptu lokálnych potravín a poslaniu priniesť zákazníkom zážitok ozajstnej chuti a kvality.

 Festival inovácií Innoveast počas 2. ročníka navštívilo v košickom KulturParku takmer 500 stredoškolákov z Košického kraja. Poslaním podujatia je sprístupniť najnovšie poznatky najviac formujúcej sa časti spoločnosti – stredoškolákom. Inšpirovať sa môžu prednáškami úspešných a inšpiratívnych ľudí či prezentáciou lokálnych startupov a najnovších inovácií.

Michal Hudák

Kancelária predsedu, hovorca KSK

 

0911772580

055 7268 171
michal.hudak@vucke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore