Tlačové správy

Národná kapela banduristov Ukrajiny prvýkrát v Košiciach a Prešove

Krásu ukrajinských piesní v sprievode najtradičnejšieho hudobného nástroja šíria po svete už viac ako sto rokov a tento týždeň sa na dvoch benefičných koncertoch predstavia prvýkrát v Košiciach a Prešove.  Národná kapela banduristov Ukrajiny Hryhorija Majborody vystúpi na podporu trpiacej, ale nepokorenej Ukrajiny a v rámci svojho turné ukáže svoje neprekonateľné hudobné majstrovstvo v programe „Och, Ukrajina! Och, rodná Mamka“ na koncertoch v stredu 14. júna 2023 o 18:00 hod. v Divadle Thália v Košiciach a vo štvrtok 15. júna 2023 o 17:00 hod. v Divadle A. Duchnoviča v Prešove.

Národná kapela banduristov Ukrajiny Hryhorija Majborody je najstarším umeleckým súborom na Ukrajine s viac ako storočnou históriou. Vznikla v roku 1918 v časoch Ukrajinskej republiky hajtmana Pavla Skoropadského. Má svoju jedinečnú umeleckú výnimočnosť – všetci umelci spievajú a zároveň hrajú na bandurách. Kapela – to je 50 krásnych mužov, hudobníkov, ktorý v sebe nesú pradávny gén ukrajinských potulných muzikantov „kobzarov“, ktorý je vlastný len ukrajinskému národu a ktorý sa napriek mnohým snahám totalitných režimov nikdy nepodarilo zničiť, naopak, tieto snahy ho len zocelili a posilnili.

Zborový spev sprevádzaný nežnou striebristou farbou zvuku bandury, divadelnosť v prezentácii jednotlivých piesní vytvárajú na koncertoch nezabudnuteľné zážitky a opantávajú srdcia a duše všetkých, ktorí sa aspoň raz dotkli prameňov ukrajinskej hudby v podaní kapely. Inak to nebude ani na dobročinných koncertoch v Košiciach a v Prešove, na ktoré je vstupné dobrovoľné.

Organizátorom koncertu v Košiciach je Občianske združenie „KARPATY-KOŠICE“ a Ukrajinský národný zbor Karpaty a uskutoční sa v rámci projektu „Leť naša pieseň“ realizovaného s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín KULTMINOR. Koncert v Prešove organizuje Centrálna rada Zväzu Rusínov – Ukrajincov Slovenskej republiky.

Svjatoslav Dohovič, projektový manažér OZ Karpaty Košice

tel.: +421 917 489 642

mail: sdohovic@gmail.com

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore